Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülkemiz genelinde başlatılan milli istihdam seferberliği konusunda Nevşehir Ticaret Borsası da iş adamlarımızı seferberliğe duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunuldu.
Konuya ilişkin açıklamada; “Milli Seferberlik Kapsamında # Sende en az Artı 1 İstihdam Sağla. Teşvik uygulamasından özel sektör işverenleri yararlanacaklardır. İşverenler, 31.12.2017 tarihine kadar 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için bu teşvikten yararlanacaklardır. İşverenlerin 01.02.2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların;  İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekmektedir. (3 Aydır İşsiz Olmak) Yeni alınacak işsizin İŞKUR’a talep verilerek kurumdaki kayıtlı işsizlerden karşılanmış olması gerekir. Bugün için bir çalışanın işverene maliyeti 2.177 TL’dir. (SGK tarafından uygulanan 5 puanlık prim indirimi sonrasında işveren maliyeti 2.088,56 TL olmaktadır.) Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece 1.404 TL ödeyecek olup, geriye kalan 773 TL (SGK Primi:666,60₺, Vergi:106,80₺) tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır.
Başka bir deyişle, ilave istihdam edilen her 1 kişi için işverenlerin maliyeti 773 TL azalacaktır. Teşvik uygulaması 31.12.2017 tarihine kadar geçerli olacaktır. Bu teşvikten yararlanacak işverenler; aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacaklardır. İşveren açısından yararlanma koşulları ise;
Özel sektör işvereni olmak, Yasal ödeme süresi geçmiş borcu bulunmamak, Diğer SGK Ödemelerini zamanında ödemiş olmak, Kayıt dışı veya sahte sigortalı çalıştırmamak.
Borç yapılandırmasından yararlanan ve taksitlerini düzenli ödeyen işverenler “Artı 1 İstihdam Teşviki”nden yararlanabilir. Artı 1 İstihdam Teşviki; Kamu idarelerine ait işyerleri, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlarına ait işyerleri, 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar, Yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz” ifadelerine yer verildi.