El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi'nde "Eğitimin uluslararasılaşması: değişen dünyada sosyo-insani yön: deneyim, sorunlar ve çözümler" başlıklı uluslararası bilimsel-pratik sempozyumu düzenlendi. Uluslararası Sempozyumu, Uluslararası İlişkiler Fakültesi Diplomatik Tercüme Bölümü tarafından düzenlendi.

Etkinliğe, Napoli L'Oriental Üniversitesi Rektörü Roberto Tottoli, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı, Rektörü Zhanseit Tuimebaev başkanlığındaki bir heyet, ülkedeki bilim ve uzman topluluğunun temsilcileri, Türkiye'den bilim insanları katıldı. İtalya, Fransa, İsviçre, İngiltere, yabancı büyükelçiliklerin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı. Sempozyumun açılışında katılımcıları karşılayan rektörZhanseit Tuimebaev, küreselleşme bağlamında devletlerin ulusal çıkarlarının ve yüksek öğrenimi uluslararası düzeyde teşvik etme çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti. Öncelikle üniversitelerin uluslararasılaşmasının görevleri şunlardır: yabancı öğrenci sayısını artırmak, öğrencilerin, bilim adamlarının ve öğretim elemanlarının akademik hareketliliğini geliştirmek, stratejik ortaklıklar yoluyla akademik işbirliğini güçlendirmek, eğitim programlarını ve bilimsel araştırmaları teşvik etmek. El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi bugüne kadar İtalya'nın 12 yüksek öğretim kurumuyla bağlantı kurdu. Anlaşma çerçevesinde gençler Roma La Sapienza Üniversitesi, Salento Üniversitesi, Pisa Üniversitesi, Napoli L'Oriental Üniversitesi, Catania Üniversitesi ve diğer üniversitelerde eğitim görüyor. Stajlar yükseköğretim kurumlarında yapılır. KazNU'nun Napoli L'Oriental Üniversitesi ile iş birliği yaptığı, Asya ve Afrika'nın dil, edebiyat, tarih ve dini özellikleri üzerine bilimsel proje ve araştırmaların yürütüldüğü kaydedildi. "Amacımız eğitim ve bilim alanında çok vektörlü iş birliğini ortaklaşa geliştirmek ve güçlendirmektir. Bugünkü sempozyumun tüm alanlarda işbirliğinin daha da geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum"- dedi Zhanseit Tuimebaev. Ayrıca müzakereler sırasında iki üniversitenin başkanları, Napoli L'Oriental Üniversitesi ile uluslararası ilişkiler, filoloji, felsefe ve siyaset bilimi ile tarih fakültelerini birleştirecek KazNU temelinde ortak bir araştırma merkezi açılması konusunda mutabakata vardı. Rektör konuşmasında şunları kaydetti: "KazNU'nun beşeri bilimler fakülteleri için bu araştırma merkezi, her iki üniversitenin bilimsel potansiyelini genişletmek için mükemmel bir fırsat sunuyor." "Tarihimiz 17. yüzyıla dayanıyor ama geleceği de düşünmemiz gerekiyor. İtalya'da eğitim programlarının canlanmasını umut ediyoruz ve KazNU ile ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kazakistan'ın Orta Asya'nın bölgesel çalışmasında kilit rol oynadığını ve KazNU ile ilişkilerin geliştirilmesinin önemli bir konu olduğunu da biliyoruz. İkili işbirliğinin daha da geliştirilmesi için elimizde birçok fırsat var ve bugünkü sempozyuma katılımımızın da buna katkı sağlayacağını umuyoruz. Sempozyumun çalışmaları sırasında bilim insanları,

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile Napoli L'Oriental Üniversitesi (İtalya) arasındaki uluslararası işbirliğinin yönlerini, dış politika ve diplomasi, dilbilim, filoloji, edebiyat çalışmaları ve çeviri konularında güncel sorunları tartıştılar.

Almash Seydikenova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi

Diplomatik Tercüme Bölüm Başkanı

Almatı/Kazakistan