Nevşehir il genelinde çiftçilerin başı yaban domuzları ile dertte. Özellikle sürüler halinde dolaşan domuzlar, her gece köy yerleşim yerlerine kadar gelerek ekili ürünlere zarar veriyor...
Çiftçilerin başı dertte!..
Nevşehir bölgesinde son yıllarda ayı ve domuz popülasyonunun olağanüstü artışı, özellikle Ürgüp ve Gülşehir'deki çiftçiler için büyük bir korku kaynağı oluşturdu. Çiftçiler hasatlarını talan eden yaban domuzlarına karşı mücadele ediyor.
Nevşehir'de yaşanan yaban domuzu istilası, tarımsal üretimi ciddi anlamda tehdit ediyor. Köylülerin tarlalarına, bağlarına ve bahçelerine zarar veren domuzlar, köylüleri mağdur ediyor. Domuz istilası ile başa çıkmak isteyen köylüler ise ürünlerini istilacı yaban hayvanlarından korumak için çözüm bulmaya çalışıyor.
Nevşehirli çiftçiden domuzlardan korunmak için ilginç yöntem...
Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Oğulkaya köyünde çiftçilikle uğraşan 38 yaşındaki İbrahim Koyuncu tarlalarına zarar veren domuzlarla baş edebilmek için pek çok yöntem deniyor. Kuru sıkı tabanca ile ses çıkartıp korkutmaktan tutun torpil patlatmaya, domuz kovucu ilaçlardan tarla ortasına ses sistemi ile gece nöbeti tutmaya kadar her türlü yolu deniyor. Ama hala bir çözüm bulabilmiş değil...
Yaşadıkları bu sorunu FİB Haber Merkezine anlatan bir çiftçimiz yaban domuzlarıyla sıkıntılarını bakın nasıl anlattı; "Ben çiftçi İbrahim Koyuncu 38 yaşındayım. Gülşehir Oğulkaya köyünde yaşamaktayım. Patates, Silajlık mısır, çerezlik kabak çekirdeği ve pancar ekimi yapmaktayım. Silajlık mısır çıkana kadar bu hayvan pancar ve patates ile besleniyor. Patates ve diğer ürünleri koruyamadık bari binbir zahmet ve emekle yetiştirdiğimiz mısırlarımızı koruyalım istiyoruz. Bizim Gülşehir ilçe köylerinde daha önceleri hiç olmazdı ama son yıllarda çoğaldılar. Biz çiftçilerin sesinin duyrulması için son çare FİB Haber'e ulaştık."
DOMUZLARI KORKUTMAK İÇİN SES SİSTEMİ KURDULAR
Mısır tarlasında müzik eşliğinde domuzla mücadele
Domuzların mısır tarlalarına girerek ürünlerine büyük zarar verdiğini vurgulayan genç çiftçimiz İbrahim Koyuncu, "Tarlaya giren domuz ürünlerimize zarar veriyor. Bu domuzlar bir doğumda 10-12 yavru doğurabiliyor. Yılda dişi başına 2 kez doğum yaptıkları düşünülürse artık gerisinin siz hesap edin. Popülasyonu hızla artan domuz sürülerine bir an önce önlem alınmazsa 3-5 sene sonra yüzde 50 kaybımız yüzde 100'e kadar çıkabilir." ifadelerini kullandı.
Koyuncu, domuzların sürü halinde gelip tarlalara zarar verdiğini, ürünlerin zarar görmemesi için gece gündüz tüfekle nöbet tuttuklarını kaydetti.
Sabaha kadar mısır tarlasının etrafında dolaştığını dile getiren Koyuncu, şöyle konuştu:
"Benim en üzüldüğüm şey, tamda dinleneceğimiz zaman bir de domuz problemi yaşamamız canımızı sıkıyor. Gülşehir ilçemize bağlı Oğulkaya, Kızılkaya, Emmiler, Hamzalı köyü hepsi muzdaripler. Açıkcası şikayet çok dile getiren yok. Mısırın içine girip orada yiyorlar. Biz bu bitkiyi büyütebilmek için gece nöbeti ile sulama yaptık şimdi de yaban domuzları için gece nöbeti bekliyoruz.
Yani biz 6 ay boyunca emek veriyoruz çocuğumuz gibi bakıyoruz tatil deniyoruz düğün demiyoruz bu bitkileri büyütmeye çalışıyoruz. Lakin geldiğimiz son nokta hasat zamanı birileri ortak oluyor, bu da bizi üzüyor.
Hayvan karnını doyurup gitse mesele değil hayvan Mısır silajlarına kırıyor telef ediyor. Maksat karın doyurma olsa baş göz üzerine... Ayak izlerinden takip ettim dedektif gibi ama ben nöbet beklerken ortaya çıkmıyor. Artık çaresiz kaldık iyice.
Nevşehir'de domuzlarla baş edemeyen çiftçi tarlada konser verdi
Yeğenim Mehmet Emin Donmaz 12 yaşında bana yardıma geldi ses sistemi onun. Dayı ben onları kovalarım dedi. Tarla ortasına kurduğu sistemle bazen müzik çalıyor bazen köpek ve kurt sesi yüklemiş bu şekilde tarlamızdan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. İlk önce torpil aldık çok sayıda Mısır'da patlattım hayvanı korkutmak için. Domuz sesi duyduğumuzda korkup kaçmaları için havaya kuru sıkı ile ses mermileri ile ateş ediyoruz.
Bizde ne yapacağımızı şaşırdık artık gece nöbeti tutuyor tarlada domuzlar için konser veriyoruz. Bazı yerlere de ses sistemi koyup sesini açıyoruz. Sabaha kadar müzik çalıyor. Adeta domuzlara konser veriyoruz. Bu sayede domuzları uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Domuzlar daha çok geceleri çıkıyor ama biz gündüz de tarlalara gelip gidiyoruz. Tarlaların başında 24 saat domuz nöbeti tutuyoruz.
Ayrıca bugün domuz kovucu bir ürün daha kullandım. Tarlanın farklı yerlerine domuz kovucu kokular asıyoruz. Domuza son diye bir ilaç var İnternet üzerinden buldum getirttim. Bunu mazotla karıştırıp şişelerin etrafını deliyoruz 20 CC ilaç koyuyoruz bu ilaç etrafına çok ağır ve şiddetli bir koku yayıyor. Her 5 metreye bir bu şişelerden yaparak astım yani mısırın içerisine hayvan girmesin diye... Bu hayvan bizi mucit yapacak... Bakacağız her türlü yolu deniyoruz ama artık sürek avı şart oldu.
Bu şarkı benden domuzlara gelsin ...
Domuzların EFE'ndisi Nevşehirli Mehmet Emin'in yaban domuzlarıyla mücadele için tarlada kurduğu sistemle verdiği konser şimdiden büyük ilgi gördü.
O Anadolu insanının naifliği ile anlattıkları hem tebessüm ettüren hemde düşündüren bu sorunun çözümü için yetkilileri göreve davet ediyoruz.
Nevşehir'de çiftçilerimiz sürek avı başlatılmasını istiyor. Bizde FİB Haber Merkezi olarak olayın takipçisi olacağız.
Rabbim tüm çiftçilerimizin emeğini zayi etmesin.