Hamas’ın yayınladığı bir videoda İsrail hedeflerine saldırıda kullandığı drone, Türkiye’de Assuva Savunma Sanayi tarafından üretiliyor.

Firmanın sahibi Assuva Savunma Sanayii Başkanı Nevşehirli Remzi Başbuğ, hemşehrisi ve aynı zamanda arkadaşı olan FİB Haber Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı’ya yaptığı açıklamasında; "Yaklaşık 30’u aşkın ülkeye ihraç ettikleri dronenin Hamas’ın eline nasıl geçtiğini ise bilemeyeceklerini söyledi.

İşte Başbuğ'un o açıklaması;

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından dün paylaşılan bir videoda dronelerle İsrail hedeflerine yönelik saldırıların görüntüleri vardı.

Dronelere yüklenen patlayıcıların belirlenen hedefin üzerine gelince bırakıldığı video kısa süre içerisinde çok sayıda kişi tarafından izlendi.

Ancak drone meraklısı bazı dikkatli kişiler saldırıda kullanılan dronelerden birinin Türkiye’de üretilen Proton Elic rb-128 olduğunu iddia ederek, bu doğrultuda paylaşımlar yaptı.

İnternetten arama yapıldığı zaman söz konusu dronenin İstanbul merkezli Assuva Savunma Sanayi A.Ş. tarafından üretildiği görülüyor.

30'DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Söz konusu paylaşımların ardından bilgi almak üzere Assuva Savunma Sanayi’nin sahibi Nevşehirli iş insanı Remzi Başbuğ’u aradık.

Başbuğ, Hamas tarafından paylaşılan görüntüyü bir müşterisinin uyarısıyla gördüğünü belirtti. Ancak söz konusu dronenin Hamas’ın eline nasıl ulaştığını bilemeyeceğini belirterek, ürünlerinin aralarında Çin, Kore, Japonya, Almanya, Polonya, Arnavutluk ve neredeyse bütün Güney Amerika’nın da dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Başbuğ, “Örneğin Kore’deki distribütörümüz gelir bizden 40 tane alır gider. Biz bunu Kore’de satacağını düşünerek veririz” diyerek bu tür ürünlerin kendilerinden çıktıktan sonra sonra yurtdışında elden ele farklı kişi ve ülkelere de satılabildiğini dikkat çekti.

Başbuğ’a göre Hamas’ın videosundaki drone de yakın tarihlerde değil geçmiş yıllarda satılan ürünlerden biri olabilir.

DEPREM ARAMALARINDA KULLANILDI
Başbuğ, 14 yıl önce kurulan firmalarının savunma sanayisine hitap ettiğini ve  yer altı görüntüleme cihazları ürettiğini söyledi.

Ancak ürettikleri ürünler AFAD gibi arama kurtarma görevinde olan kurumlarca da kullanıldığını kaydetti.

Özellikle geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremin ardından firmanın altı görüntüleme özelliğine sahip droneler enkaz altında cenaze aramalarda kullanıldı.
 

BIRAKMA VE FIRLATMA ÖZELLİĞİ EKLENEBİLİYOR
Hamas’ın videosundaki dronenin yüklü olan patlayıcıyı aşağıdaki İsrail hedeflerine bıraktığı görülüyordu.

Proto Elic’in endüstriyel bir drone olduğu için hem havadan normal görüntülemede hem de yer altı görüntülemede kullanılabildiğine dikkat çeken Başbuğ, şöyle devam etti:

“Buna ek olarak  endüstriyel bir drone olduğu için fırlatma ve bırakma gibi işlemler de yapabilir. Ama bu bizim tarafımızdan olmaz. Talep oldu ama girmedik. Çünkü bizim silah üretmeye yetkimiz yok. O sınıfa girmiyoruz. Havadan yer altı görüntüleme yapıyoruz. Ama adam satın aldıktan sonra üzerine kendisi de bazı ek özellikler koyabilir. Örneğin bırakma sistemini yapabilir.  Üzerinden silahla mermi de atar veya bir fotoğrafçı ek bir kamera da koyabilir.”
 

İKİ YILLIK ÇALIŞMA ÜRÜNÜ
Ürünlerinin tamamen kendileri tarafından geliştirildiğini söyleyen Başbuğ, Hamas’ın elinde görüntülenen dronenin de iki yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu kaydetti.

YERİN 50 METRE ALTINI GÖRÜNTÜLEYEBİLİYOR
Özelliklerine gelince. Başbuğ’un anlattığına göre Proto Elic’in yaklaşık beş kilometre menzili var. İstenirse kumandayla menzili 15 km’ye kadar ilerletilebilir. Ortalama 45 dakika havada kalabiliyor. Ancak bu süre de istenirse 3-4 saatte de yükseltilebiliyor.

Aslında dronenin özellikleri talep eden müşterinin taleplerine göre geliştirilebiliyor. Daha uzun süre havada kalıp daha uzun menzile gitmesi isteniyorsa ona göre şarjı yapılıyor.

Başbuğ, yer altı görüntüleme özelliğine sahip dronenin yerin 50 metre derinliğine kadar görüntüleme kabiliyetinden dolayı sığınak ve tünel tespitinde de faydalanıldığını belirtti.

Termal kamera özelliğinden dolayı geceleri karanlıkta da gayet verimli kullanılıyor.
 

250 BİN 10 MİLYON ARALIĞINDA 
Fiyatına gelince… 25 kilogram ağırlığı olan dronenin fiyatı 250 bin liradan başlayıp 10 milyon liraya kadar çıkıyor. Bu da müşterinin istediği özelliklerle alakalı. Örneğin tek sensör takmak da mümkün 64 sensör takmak da. Daha fazla özelliği olsun denilince ona göre eklemeler yapıldığı için fiyatta da değişiyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com

NEVŞEHİR'İN GURURU ASSUVA'NIN SAHİBİ REMZİ BAŞBUĞ KİMDİR?

Assuva Savunma Sanayi şirketinin sahibi Remzi Başbuğ 1979 yılında Nevşehir'de dünyaya geldi.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Nevşehir Merkez Emek mahallesinde okudu. İlk ve orta okul yıllarından itibaren "elektronik" alanında kendini geliştirdi. Üniversite eğitimi için İstanbul’a gitti. Aynı alanda üniversite eğitimini tamamladı. Daha sonra Almanya'da bu alanda uzmanından elektrik ve manyetikle ilgili eğitim aldı. Ve Almanya'dan getirdiği makineleri Türkiye'de satışa başladı. Son olarak kendi ürettiği yer altını gören yerli ve milli cihazlar Türk askeri için güzel bir kaynak ve Türk mühendisleri için gurur kaynağı oldu.

Halter'de de yüzakımız olmuştu...

Nevşehirli hemşehrimiz Remzi Başbuğ, 17 yaşında iken Naim Süleymanoğlu'nun etkisi altında kalarak haltere merak sardı. Bizzat kendi kendisini yetiştirdi; bölge, derken Türkiye birinciliklerine, sonunda da Avrupa'lara kadar ulaştı. Çok genç yaşta Halter Milli takım forması giymeyi başaran Remzi Başbuğ Avrupa yıldızlar şampiyonasında Avrupa 3'üncüsü oldu.  1995 yılında Türkiye Fair Play ödülüne layık görüldü. 

Drone ve dedektör alanında, mütevazı ama gelecek vadeden Assuva’nın patronu Remzi Başbuğ, evli ve Nina adlı kız ve Emirhan adlı erkek çocuk babasıdır.