2 Şubat 2024 tarihinde ebediyete irtihal eden Kapadokya Üniversitesinin kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı, ülkemizin önemli mütefekkir ve yazarlarından Alev Alatlı anısına Kapadokya Üniversitesi tarafından 15-16 Mayıs 2024 tarihlerinde sempozyum düzenlenecektir.

Alev Alatlı'yı Anlamak Sempozyumu

Başlangıç Tarihi: 15.05.2024
Saati: 09.30
Yerleşke: Kapadokya Yerleşkesi
Yapılacağı Yer: Oktay Sinanoğlu Konferans Salonu
Bitiş Tarihi:
Etkinlik Türü: Söyleşi
Düzenleyen Birim: Program

2 Şubat 2024 tarihinde ebediyete irtihal eden Üniversitemizin kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı, ülkemizin önemli mütefekkir ve yazarlarından Alev Alatlı anısına Kapadokya Üniversitesi tarafından 15-16 Mayıs 2024 tarihlerinde sempozyum düzenlenecektir. “Alev Alatlı ve Eğitim”, “Alev Alatlı ve Düşünce Dünyası”, “Alev Alatlı ve Edebiyat”, “Alev Alatlı ve Bilim” temel başlıkları çerçevesinde davetli katılımcıların sunumlarının yer alacağı sempozyuma, akademik çalışmaları ile kendi alanlarında isim yapmış, aynı zamanda rahmetli Alev Alatlı ve eserleri ile ilgili çalışmalar üretmiş, kendisiyle muhtelif zamanlarda fikir teatisinde bulunmuş yetkin bilim insanları katılacaktır.

Sempozyum Programı

15 Mayıs 2024, Çarşamba
Mustafapaşa Yerleşkesi, Oktay Sinanoğlu Binası Konferans Salonu 
Birinci Gün

09.30-10.30     Açılış Konuşmaları/Video Gösterimi
10.30-12.30    1. Oturum: Alev Alatlı ve Eğitim
Oturum Başkanı
Prof. Dr. Hasan Ali KARASAR (Kapadokya Üniversitesi Rektörü) 
Konuşmacılar    
Prof. Dr. Ömer DİNÇER (Millî Eğitim Eski Bakanı)
Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN (İstanbul Üniversitesi)
Prof. Dr. Mahmut ÖZER (Millî Eğitim Eski Bakanı/Milletvekili)
12.30-13.45     Yemek Arası
14.00-16.00    2. Oturum: Alev Alatlı ve Düşünce Dünyası
Oturum Başkanı 

Prof. Dr. Orhan UZUN (Bartın Üniversitesi Rektörü)
Konuşmacılar    
Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ (İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı)        
Prof. Dr. Sadık TÜRKER (Kırklareli Üniversitesi)
Dr. Muzaffer UYAR (Psikiyatrist)

16 Mayıs 2024, Perşembe
Mustafapaşa Yerleşkesi, Oktay Sinanoğlu Binası Konferans Salonu 
İkinci Gün

09.30-11.30    3. Oturum: Alev Alatlı ve Edebiyat
Oturum Başkanı     

Prof. Dr. Nuran TEZCAN (Kapadokya Üniversitesi, BBF Dekanı)
Konuşmacılar
Prof. Dr. Ömür CEYLAN (İstanbul Kültür Üniversitesi)
Prof. Dr. Serpil OPPERMANN (Kapadokya Üniversitesi)
Doç. Dr. Halil İbrahim ÜNSER (Kapadokya Üniversitesi)
11.30-13.30    4. Oturum: Alev Alatlı ve Bilim
Oturum Başkanı    
 
Prof. Dr. İlhan ÖZTÜRK (Kapadokya Üniversitesi Rektör Yardımcısı)
Konuşmacılar
Prof. Dr. Volkan EDİGER (Kadir Has Üniversitesi)
Prof. Dr. Candan GÖKÇEOĞLU (Hacettepe Üniversitesi)    
Prof. Dr. İskender ÖKSÜZ (Kapadokya Üniversitesi)
Kapanış

........

Alev Alatlı kimdir?

1944 İzmir doğumlu olan Alev Alatlı, liseyi Tokyo, Japonya'da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ'den Ekonomi & Ekonometri dalında, Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesi'nden (Nashville, Tennessee) aldı. Bilâhare, felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü. İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı. 1974'de Türkiye'ye döndü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara'da Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte “Bizim English” adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

Eserleri: 1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in “Haberlerin Ağında İslam” (Covering Islam) ve “Filistin'in Sorunu” (The Question of Palestine ) adlı çevirileri yayınlandı. Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmalar dolayısıyla, Tunus'da sürgün olan Yaser Arafat tarafından Özgürlük Madalyası ile onurlandırıldı. Yayınlanmış ilk telif eseri, “Aydın Despotizmi”dir (Despotism of the Intellectuals). Bunu, 1985'de “Yaseminler Tüter mi Hala?” (Jasmines Smoke No More!) izledi. Yazarlar Birliğinin “Yılın En İyi Romanı” ödülünü alan “İşkenceci” (The Torturer) 1987'de geldi. “İşkenceci” kendisini izleyen “Or'da kimse var mı?” (Is there anybody out there?) dörtlüsünün öncüsüydü. 1992'de yayınlanan “Viva la Muerte” yi, 1993'de “Nuke Türkiye” (Nuke Turkey!), “Valla Kurda Yedirdin Beni” (You Sure Made Me a Prey to the Wolves) ve “OK Musti, Türkiye Tamamdır!” (OK Mustafa, Turkey is Dealt With!) izledi. “Kadere Karşı Koy A.Ş.” (Resist Your Fate, Incorporated) 1995'de yayınlandı. 1999'da “Eylül 1998” (September 1998) isimli küçük bir nesir-nazım denemesini, 2000 yılında “Schrödingerin Kedisi, Kabûs” ve 2001 yılında “Schrödingerin Kedisi, Rüya” izledi.

“Gogol'un İzinde” (On the Footsteps of Gogol) başlıklı nehir romanın ilk cildi olan “Aydınlanma Değil, Merhamet!” 2004 Haziran ayı sonunda okurlarla buluştu. Bu kitabı serinin diğer romanları olan “Dünya Nöbeti” ve “Eyy Uhnem! Eyy Uhnem” takip etti. 2004 yılında Tunuslu Hayrettin Paşa'nın yazdığı “En Emin Yol” adlı eserini Şehabettin Yalçın'la birlikte dilimize kazandırmıştır.

Alev Alatlı'nın ayrıca deneme ve günlük yazılarının derlendiği “Şimdi Değilse, Ne zaman?” (If not now, when?) 2002, “Hayır Diyebilmeli İnsan” 2005, “Hatırla Geçmişin Geleceğindir” 2007 ve röportajlarından oluşan “Alev Alatlı ile Türkiye ve Dünya” (Turkey and the World with Alev Alatlı) 2003 isimli dört kitabı daha bulunmaktadır.

Siyasal Bilimler üzerine 2008'de “Yorumsuz”u ve 2009'da ise Ayşe Kulin, Liz Behmoaras ve Nurşen Mazıcı ile birlikte “Yalnız Değilsin”i kaleme almıştır. “Aklın Yolu da Bir Değildir…” 2009, “Hollywood'u Kapattığım Gün” 2009 yazdığı son kitaplardır.

Kapadokya Üniversitesinin kurucu vakfı, İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın Mütevelli Heyet Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. 

Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Mütevelli Heyet Başkanı Yazar Alev Alatlı  2 Şubat 2024 tarihinde hayatını kaybetti.