Kapadokya Bölgesi Sıcak Hava Balon Uçuşları özel güvenlik görevlileri ile İl Jandarma Komutanlığının denetim ve kontrolünde balon kalkış ve iniş alanlarının güvenliğine katkı sağlayabilmeleri maksadıyla; balon kalkış alanları turizm amaçlı özel güvenlik izinli alan kapsamına alındı.

Nevşehir Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle;

Kapadokya Bölgesi Sıcak Hava Balon Uçuşları

1. Nevşehir ili Türkiye'nin en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin büyük bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu benzersiz doğal ve tarihi dokusu nedeniyle UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilen Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Bölgesi dünyanın çapında önemli turizm destinasyonu haline gelmiştir. Son bir yıllık dönemde (1 Mayıs 2023 - 30 Nisan 2024) ilimizdeki konaklama tesislerinde (2.152.526) turist ağırlanmıştır. Söz konusu turistlerin (%51)'i olan (1.103.163) kişi dünyanın (249) farklı ülke veya bölgesinden gelmiş olan yabancı turistlerdir.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü verilerine göre;

a. 2022 yılında (4.192.070),
b. 2023 yılında (4.827.036) yerli ve yabancı turist ilimizdeki müze ve ören yerlerini ziyaret etmiştir.

2. Doğal ve kültürel zenginliklerinin yanında bölgedeki sıcak hava balon uçuşları çok sayıda yerli ve yabancı turisti Nevşehir iline çekmektedir. Bölgeye gelen turistlerin büyük bir bölümü balon turlarına katılmakta veya balon kalkış ve iniş alanları çevresindeki seyir alanlarından sıcak hava balon uçuşlarını izlemektedir.

3. Nevşehir ilindeki sıcak hava balonları ile icra edilen ticari yolcu operasyonları ruhsatlı (30) balon şirketine ait olan (333) balonla icra edilmekte olup uçuş izinleri ile takip ve kontrolleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Türkiye'de ruhsatlandırılmış;
a. (67) sıcak hava balon şirketinin (%45)'i,
b. (434) sıcak hava balonun (%77)'si ilimizde faaliyet göstermektedir.

4. Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde yılda en fazla (60) gün uçuş yapılabilmektedir. Kapadokya bölgesindeki uçuş sayısına en yakın sayılabilecek ticari uçuşlar Kenya'da yapılmakta olup; Kenya'da günde yaklaşık (50) balonla yılın en fazla (120) gününde uçuş yapılabilmektedir. Ayrıca ticari balon uçuşlarının yoğun olduğu Avustralya ve Tanzanya'da yılda ortalama (120) gün uçuş yapılabilmektedir.

5. Kapadokya tanıtmalı balon kalkış alanlarından;
a. 2023 yılında uçuş yapılabilen (218) günde (27.425) balonla (615.063) kişi balon uçuşuna katılmıştır.
b. 2024 yılı ilk dört ayında ise uçuş yapılabilen (62) günde (6.706) balonla (155.153) kişi balon uçuşuna katılmış olup ilk dört aylık dönemde 2023 yılına göre yolcu sayısında (%57) artış olmuştur.

6. Sadece Türkiye'de değil dünya çapında en kalabalık uçuşlarının gerçekleştiği Kapadokya uçuş alanının bölge ve ülke turizmine büyük katkı sağladığı görülmektedir.

7. Balon kalkış ve iniş alanlarının güvenliğinin sağlanması hem ilimiz hem de ülke turizmi açısından önem arz etmektedir. Balon kalkış ve iniş alanları ile balon seyir yerlerinin güvenliği İl Jandarma Komutanlığınca sağlanmaktadır.

8. Balon uçuş alanlarının güvenliği ile ilgili oluşabilecek negatif algının;
a. Güvenli turizm bölgesi olma imajını zedeleyebileceği,
b. Bölgeyi ziyaret eden yerli-yabancı turist sayısında önemli azalmaya neden olabileceği,
C. Buna bağlı olarak hem bölge halkının hem de ülke ekonomisinin zarar göreceği değerlendirilmektedir.

9. Balon şirketlerinin aynı çatı altında birleşerek temin edilecek özel güvenlik görevlileri ile İl Jandarma Komutanlığının denetim ve kontrolünde balon kalkış ve iniş alanlarının güvenliğine katkı sağlayabilmeleri maksadıyla; balon kalkış alanları turizm amaçlı özel güvenlik izinli alan kapsamına alınmıştır.

...............