Nevşehir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) ile Kimse Yok mu Derneği, Kurban Bayramı'nı Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Diyarbakır'da geçiren gönüllüler için teşekkür programı düzenledi. Programda, Kurban Bayramı'nı ailelerinin yanında geçirmek yerine Afrika ve Güneydoğu'da geçiren aralarında işadamı, sanayici, öğrenci, işçi ve emeklilerin de yer aldığı çok sayıda gönüllüye katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.

 

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şımarmaz, Avanos İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Türkiye İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürü Üzeyir Karakuş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Ali Yıkarbaba ve davetliler katıldı.

 

Yoğun ilgi nedeniyle birçok kişinin ayakta kaldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki et dağıtımına da katılan GESİAD Başkanı İrfan Avşar, üyeleri olan 30 işadamının, Kurban Bayramı'nı Türkiye'den 5 bin kilometre uzaklıkta bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinshasa'da, 50 kişilik diğer bir ekibin de bayramın birinci gününü Diyarbakır'da geçirdiğini söyledi.

 

Kongo'da açlığı ve sefaleti bizzat yaşadıklarını ve büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Avşar, "Halkın büyük kısmı açlık, susuzluk içerisinde hayatta kalma savaşı veriyor. Derme çatma kulübelerde 8- 10 kişinin yaşadığını gördük. Su yok, birkaç kilometre uzaktaki kuyudan hijyenik olmayan suyu sırtlarında taşıyarak, günde birkaç lokma ile yaşam mücadelesi veren çocuklar ve ailelerini yüreğimiz parçalanarak gördük. Çocukların büyük kısmı etin ne olduğunu bile bilmiyor. Dağıttığımız etlerden alanların sevincini de yaşadık. Birkaç günlüğüne de olsa insanların aldıkları etlerle ne kadar mutlu olduklarını bizzat yaşadık. O yüzden bu yıl daha fazla insana ulaşmak için çalıştık. Çok şükür hayırsever halkımızla birlikte dernek üyelerimizin katkısı ile etleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık." diye konuştu.

 

Kongo'da Türkiye'nin cennet gibi bir yer olduğunu tekrar hatırladıklarını ve şükrettiklerini kaydeden Avşar, bütün herkese bayramda sefaletin, yokluğun yaşandığı ülkelere gitmelerini tavsiye ettiklerini söyledi.

 

"BİZ BİRİZ, BERABERİZ, AYRILMAYIZ"

 

Kimse Yok mu Derneği Kayseri Bölge Koordinatörü İbrahim Çiçek ise 2007 yılında başladıkları ve her geçen yıl geliştirdikleri organizasyonla dünyanın dört bir yanında gönüllülerin yardımları ile kurban organizasyonları düzenlediklerini ifade etti.

 

Kurban organizasyonlarında esas amaçlarının et dağıtmak olmadığını, "Biz sizin yanındayız." mesajı vermek olduğunu kaydeden Çiçek, "Bunu da başarıyoruz. Afrika'ya da insanlık namına yardıma gidiyoruz. Başka ülkeler gibi sömürerek, onların inancıyla oynayarak değil." diye konuştu.

 

SİNEVİZYON DUYGULANDIRDI

 

Programda, gönüllülerin Afrika ülkelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Diyarbakır'da Kurban Bayramı günlerinde yaptıkları çalışmaların anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi de yapıldı. Ardından konuşan İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, "İnsanlarımızın dünyanın dört bir yanında yaptığı faaliyetlerden memnuniyet duyuyorum. Çok iyi noktalara ulaştı. Dünyanın dört bir yanında yapılan faaliyetleri ekrandan da olsa izlemekten çok mutluyum. Ülkemiz çok daha iyi noktalara ulaşacak, bunu da herkes görecek." şeklinde konuştu.

 

Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan ise mesleği gereği çok farklı ortamlarda konuşma yaptığını ancak sinevizyon gösteriminin etkisi altında kalarak ilk kez ne konuşacağını kafasında toparlayamaz halde olduğunu belirtti.

 

İnsanların açlık ve sefalet içerisindeki hallerini izledikten sonra insan olarak utandığını kaydeden Eldivan, "Bir defa daha anladım ki, sadece Allah'a hamd etmek yeterli değil. Hayatımızın bundan sonraki dönemlerinde insanlara yardım etmek için çalışmalıyız. Bu çalışmayı yıllardır yapanlara da teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

Duygulu anların yaşandığı programın sonunda Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Diyarbakır'a kurban eti dağıtmak üzere giden işadamından işçisine kadar gönüllüler tek tek sahneye davet edilerek teşekkür plaketleri verildi.