Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 8. sınıflar  için ilk kez düzenlenecek merkezi ortak sınavlar, 28-29 Kasım tarihlerinde uygulanacak. Mühürlü koliler halinde Ankara’dan okulların ismine göre gönderilen sınava girecek öğrenci sayısı kadar olan sınav soruları Ürgüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine polis nezaretinde teslim edildi.

MEB’in yeni düzenlemesiyle 8. sınıflarda Türkçe, matematik, fen ve  teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük,  yabancı dil dersleri için her dönem, iki yazılısı olan derslerden birincisinin,  üç yazılısı olan derslerden ikincisinin sınavı ortak yapılacak. 

Birinci dönemin ortak sınavları, 28-29 Kasım’da tüm ülke genelinde  olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri  okullarla, yurt dışında ise KKTC ve bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav  yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de  başlayacak. Sınavlar saat 12.00’de tamamlanmış olacak. 

Ortak sınavlar, günde 3 olmak üzere, 2 günde 6 oturum halinde  gerçekleştirilecek. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders olmayacak.  Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileri, sınav günlerinde idari izinli sayılacak ve  bu okullar sınavın hafta sonuyla birleşmesinden dolayı 4 gün tatil olacak.