Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, mahkeme salonunda hayatını kaybetti...  

"Allah rahmetiyle muamele eylesin, mekanı cennet olsun. ‬" Zalime, kâfire, işbirlikçilere karşı verdiği mücadeleye şahitlik ederiz.
"İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn'

Mısır'da seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mürsi 8 Ağustos 1951 tarihinde Şarkiya kentinin Eladva köyünde doğdu. 

Kahire Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mühendislik alanında doktora eğitimini tamamladı. Bunun yanında Trablus Üniversitesi, Kahire Üniversitesi ve Zagazig Üniversitesi'nde de çalışmalarda bulundu. Ayrıca NASA'da da görev yaptı. Daha sonra Müslüman Kardeşler Hareketi'ne katılarak siyasete atıldı. 2000 ile 2005 yıllarında da milletvekili seçilerek meclise girdi. 2011 yılında gerçekleşen Mısır Devrimi'ne de destek veren Mursi, muhalif taraftarların yanında yer aldı. 30 Nisan 2011 tarihinde de Özgürlük ve Adalet Partisi'nin genel başkanı seçildi. 2002 senesinde gerçekleşen başkanlık seçimlerinde de ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

 Muhammed Mursi Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı : Asıl adı Muhammed Mursi İsa el-Eyyat'tır.

1951 yılında Mısır'ın Şarkiye ilinde dünyaya geldi.

İlk eğitimini Şarkiye'de aldıktan sonra Kahire Üniversitesi'nde Mühendislik Bölümü'nde okudu. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Mühendislik doktorasını tamamladı. Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak eğitim kariyerine devam etti. Eğitimini tamamladıktan sonra Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne gitti ve orada ders vermeye başladı.

İdeolojisi İslamcılık üzerine kuruluydu. Bu sebepten Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e katılarak siyasete atıldı. 2000 ve 2005 yıllarında milletvekili seçildi. Müslüman Kardeşler kanunen tanınmadığı için Meclis'e bağımsız milletvekili olarak girdi. 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 

2011 yılında Mısır'da devrim olurken Müslüman Kardeşler'in muhalif lideri olarak dikkat çekti. 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin Başkanı seçildi.

2012 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turdan da, %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.

2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.