Nesli koruma altında olan ve yerleşim merkezlerinden uzakta nadir görülen kara leylek, Nevşehir'de yaralı bulundu.

Vatandaşlar tarafından, Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde yaralı halde bulunan kara leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Nevşehir Şubesi  görevlilerine teslim edildi.

Kara leylek, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı. Nadir görülen kara leylek, tedavisinin ardından doğal yaşam alanına bırakılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden edindiğimiz bilgilere göre; "Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde duyarlı bir vatandaşımız tarafından yaralı halde bulunan Kara Leylek Nevşehir Veteriner Hekimi gözetiminde Kliniğine götürülmüştür. Tedavi ve rehabilitasyonu sonrası doğaya bırakılacaktır. Vatandaşımıza yaban hayatına verdiği katkı için teşekkür ederiz"

Peki Kara leylek özellikleri nelerdir gelin yakından tanıyalım?

1. Kara leyleklerin görünüşü adından da belli olduğu gibi renkleri siyah. Siyah tüyleri ışıkta parlar, yanar döner bir renge bürünürmüş. Siyah tüylerin dışında kalan göbek kısımları beyazmış.

2. Gaga ve bacakları kırmızı olan bu leylek dostumuzun, uzun mu uzun kanatları varmış. Bu kanatlar çok çırpmadan ve yorulmadan uçmalarına ve havada süzülmelerine yardımcı olurmuş.

3. Ağırlıkları ortalama 3 kg, kanatları açıkken uzunluğu ise 1,5 metreymiş.

4. Genelde İspanya’nın belirli bölgelerinde yaşayan kara leylekler ender de olsa ülkemizde yaşarmış.

5. Sessiz sakin ve suya yakın yerleri tercih eden bu kuş türü, ormanlarda yaşamayı severmiş. Yuvasını nehir veya dere gibi su kaynaklarına yakın ağaçlara yaparmış.

6. Göçmen bir kuş türü olan kara leylekler kış aylarına genelde Afrika kıtasında geçirirmiş. Nisan ayında ülkemize de gelen leylekler, toplu bir şekilde uçarmış.

7. Genelde suda yaşayan balık ve böceklerle beslenen kara leylekler, aç kalırsa yılan bile avlayıp yiyebiliyormuş.

8. Yumurtlayarak çoğalan bu hayvan dostlarımızın yavruların uçabilmesi için iki ay gibi bir süre geçmesi gerekirmiş.