Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı'nın sosyal medyadan yaptığı paylaşım Nevşehirli vatandaşları heyecanlandırdı.
Başkan Arı, sosyal medya hesabında Eski Cumhuriyet Mahallesinde bulunan tarihi Tahtalı kahve’nin fotoğrafını paylaşarak, "Burayı hatırlayan var mi?
Aceba ne sürpriz geliyor" dedi.

PAYLAŞIM HEYECANLANDIRDI

Nevşehir Eski Cumhuriyet Mahallesindeki Rumlardan kalma Topal Ali Ağa ile de ismi özleşen ve maalesef günümüze kadar koruyamadığımız tarihi yapı "Tahtalı Kahvehane"nin aslına uygun restore edilerek açılmasını dört gözle bekleyen vatandaşlar Belediye Başkanı Rasim Arı'nın paylaşımıyla heyecanlandı. Arı'nın paylaşımı yoksa bu tarihi yapı şehrimize yeniden kazandırlacak mı ? Sorularını akıllara getirdi.

Gelin şimdi Nevşehirlilerin her zaman hafızasında yer alan bu tarihi yapıyı bilmeyenler için yeniden hatırlatalım;

Nevşehir il merkezinde bulunan tarihi "Kahvehaneler" içinde en ünlü olanlardan biri hiç şüphesiz eski Cumhuriyet Mahallesindeki Rumlardan kalma Topal Ali Ağa'nındır. Buranın müşterileri çoğunlukla mübadele (değiştirme, göç) sonrası gelen, Nevşehir'lilerin "Muhacir" olarak adlandırdıkları Rumeli göçmenleri ile buraya yakın mahallelerden gelen müdavimleri idi. Bu kahvehanenin ünü; sahibi kadar, kahvehane olarak kullanılan binanın tarihi ve mimari özelliklerinden gelmekteydi. Topal Ali Ağa'nın işlettiği bu kahvehane binası, iki katlı idi. Alt katı bakkal olarak kullanılır, üst kata bir merdivenle çıkılırdı. Bu kahvehane, ilk açılan İstanbul kahvehaneleri' nin özelliklerini taşırdı. Küçük olmakla birlikte oyun onyananlardan ayrılmış loca şeklinde bir bölmesi vardı. Bu kısma eski Osmanlı kahvehanelerindeki gibi kerevetler (sedirler) konmuştu. Buraya çıkıp oturmak isteyen müşteriler Osmanlı kültürünü yaşatmaktaydı. Müşteriler ayakkabılarını çıkararak buraya geçiyorlardı. Bu kahvehanenin adı halk arasında "Tahtalı Kahvehane"dir. İşleten Topal Ali Ağa, tam mesleğin adamı idi. Aynı semtte yine Ali adındaki bir başka şahıs tarafından işletilen kahvehane daha vardı. Fakat Topal Ali'nin kahvehanesi kadar kalabalık olmazdı. İçinde berber köşesi biraz yüksekti. Balkonunun tavanı kalemişi resimlerle süslüydü."

* Nevşehir Kültür ve Tarih Araştırmaları, Sayı:17

* Kahve ve Nevşehir Kahvehaneleri, Mustafa DİNLEYEN

İşte Tahta Kahve (Eski Rum Gazinosu) (1969) — Eski Cumhuriyet Mahallesi, Merkez, Nevşehir'de...