Manisa, Ankara, Elazığ derken en son dün İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem sonrası Türkiye bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleşti…

Peki, Nevşehir'de Deprem Riski Var Mı? En son Nevşehir'de en yüksek kaç şiddetinde deprem oldu? Aynı şekilde Nevşehir'de de olası bir deprem yaşanması durumunda ne gibi hasar meydana geleceği ve binaların sağlamlığı ise merak konusu.

‘DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI DEĞİŞTİ’

23 yıl sonra deprem haritasının değiştiğini belirten uzmanlar, buna göre 1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 1. derecede en yüksek deprem riski taşıyan Kırşehir'in, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldi. Haritaya göre komşumuz Aksaray'ın ise deprem tehlikesi yükseldi.

Nevşehir'de deprem tehlikesi var mı ?

NEVŞEHİR 3. ve 4. DERECE DEPREM ALANI 

Nevşehir İline baktığımızda ise bölgenin 4. Derece deprem kuşağında yer aldığını görmekteyiz. Bu demek oluyor ki Nevşehir ve bölgesi Türkiye sınırları içerisinde depreme karşı riski en düşük olan iller arasında yer almaktadır. Ancak bu durum hiçbir şekilde deprem olmaz şeklinde yorumlanmamalıdır. 

Nevşehir'de en büyük deprem 4.3 ile 1900 senesinde oldu.

https://deprem.afad.gov.tr/ sitesinden tarihte Nevşehir’de 4 şiddeti üzerinde bir depreme baktığımızda 27/05/1900 tarihinde 4.3 şiddetinde deprem olduğu kayıtlara geçmiştir. Bu tarihten sonra 4 şiddeti üzerinde büyük bir depreme resmi kayıtlarda rastlanmamıştır. Nevşehir’de hissedilen depremlerin büyük çoğunluğu çevre illerde oluşan depremlerden kaynaklanmıştır.

Yeni deprem haritasına göre ilimiz Nevşehir: Büyük bir kısmı 3., geri kalan kısmı 4. derece deprem bölgesinde yer alıyor.  Buna göre Nevşehir'in deprem riskinden uzak olduğu belirtildi.  

NEVŞEHİR: 3. ve 4. derece deprem bölgesi alanı ile ülkemizde deprem riski an az olan iller arasında gösteriliyor.  

Nevşehir ilimizin deprem riskinin uzak ihtaimal olmasıyla Türkiye de güvenli bölgeler arasında gösteriliyor...Her ne kadar ilimizde büyük boyutlu deprem beklenmese de ufak çaplıda olsa depremler gerçekleşiyor.

Gümüşkent (Nevşehir) Fayı:
Nevşehir'in 25 km batısında, Gümüşkent'in 2 km kuzeyinde, yaklaşık 19 km uzunluktaki K60B gidişli fay, Gümüşkent fayı olarak adlandırılmıştır (Şaroğlu vd. 1987). Fay, güney bloğu düşmüş normal fay karakterindedir. Şaroğlu vd. (1987), fayın Kuvaterner yaşlı birimleri etkileyip etkilemediğini saptayamadıklarını fakat Kuvaterner morfolojisini etkilediklerini ileri sürmektedirler.
Bu nedenle fay diri olarak kabul edilmiştir.

Eskiyaylacık Köylüleri olarak Fay hattı Depreme dayanaklı bina konusunda daha hassas olmalıyız.


Yukarıdaki verileri inceleyerek Nevşehir’de şiddetli deprem riskinin diğer İllere görece çok daha az olduğunu söyleyebiliriz. Yine de deprem riskine karşı her zaman temkinli olunmalı, özellikle ilkokul ve ortaokul ve liselerde deprem tatbikatları ve korunma eğitimleri kararlılıkla verilmelidir. Yapılaşmalara dikkat edilmeli, riskli alanlara yerleşim yerleri kurulmamalıdır.

NEVŞEHİR’DE Kİ BİNALAR NE DURUMDA?
Son zamanlarda yaşanan İstanbul depremi sonrası binalar yıkılınca akla Nevşehir'de ki binaların durumunun ne olduğu sorusu geldi. İlimiz genelinde çok katlı binalarında bulunması hatta bazı binaların dere yataklarına yakın olması gibi durumlar söz konusu. Aynı şekilde özellikle il merkezinde bulunan eski binaların durumu ise merak konusu. Bu manada gerek eski binaların gerekse merkezde ki yüksek katlı binaların durumlarının ne olduğu ise bilinmiyor. 

Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri almak gerekiyor.

Allah (CC) Ülkemizi Felaketlerden Ve Afetlerden Korusun... 

AFAD’ın 2019 yılında güncelleyip yürürlüğe giren “Türkiye Deprem Haritası”na baktığımızda koyu kırmızı ile görünen alanlar birinci derece deprem bölgesi olup Kuzey Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu Deprem kuşakları görünmektedir. Bu bölgelerde oluşacak depremler büyük afetlere yol açabilmektedir. 1999 yılında olan 7.4 şiddetindeki Adapazarı depremi 1.derece deprem kuşağında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 250 senede bir yaklaşık 7.5 şiddetinde olan İstanbul depremleri de yine 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır.
Haritada koyudan açık renge doğru gidildikçe sırasıyla 2. 3. ve 4. derece deprem bölgeleri görünmektedir.