Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburna köyünde Özgür Kılıç isimli bir vatandaşımız nesli tükenmek üzere olduğu için kırmızı listeye alınan Arap Tavşan’ı buldu.

FİB Haber Merkezine açıklamada bulunan Özgür Kılıç, Karaburna Kızılburun mevikinde kepçeyle çalışırken bir anda taşların arasında arap tavşanı gördüm. Normal bir fareye, tavşana ve kanguruya benzeyen hayvanı görünce çok şaşırdığını aktaran Kılıç, "Farklı bir tür olduğundan merak edip yakaladım. Sonra aç kalan hayvana havuç ot verdik. Sizler için fotoğraf ile görüntüleyerek doğaya bıraktım " dedi.

Arap tavşanı özellikleri:

Kır tavşanı, ada tavşanı, yer köpeği veya daha çok bilinen adıyla Arap tavşanını bililmsel adı Allactaga williamsi'dir.

Nerede yaşar?

Orta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu'nun yayla ve steplerinde görülür.

Türkiye'de yaşayan diğer türlerinden A. elater genellikle Iğdır-Kars dolaylarında, A. euphratica Şanlıurfa civarında yayılım göstermektedir. Çok fazla bilinen ve rastlanılan bir tür değildir.

Bitki örtüsü bozulmamış, seyrek otlu, zemini sert, 350 ila 2 bin 600 metre yüksekliğe kadarki doğal alanlarda yaşar.

Gececil bir kemirgen türüdür. Kanguru gibi zıplayarak yol alır. Yaşadığı yerlerde kalabalık koloniler kurar. Herhangi bir tehlike ile karşılaştığında hızlı manevralarla yuvasına girip yuva ağzını hemen kapatır.

Jerboa olarak da bilinir. Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de avlanılıp yenilir. Türkiye'de tarım nedeniyle hızla sayıları azalmış, özellikle Fırat Aap tavşanının nesli tükenmek üzeredir. A. williamsi ve A. euphratica IUCN tarafından kırmızı listeye alınmıştır.

Adı tavşan olsa da huşfaresinin de girdiği dipodidæ (araptavşanıgiller/araptavşanları) takımına girer. Tavşan ise kemirgen bile değildir, kemirgenlerle çok yakın akraba olan Lagomorpha (tavşangiller/tavşanlar) takımına girer. 

Arap tavşanı ne yer?
Arap tavşanları çeşitli otsu bitkiler, tohum ve böceklerle beslenir.