Nevşehir İl Müftüsü Kazım Güzel, Arife gününün sabah namazından Kurban Bayramı'nın 4. günü ikindi namazına kadar devam eden teşrik tekbirlerini unutmama çağrısında bulundu.

TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYINIZ

Teşrik Tekbirleri Cumartesi Günü Sabah Namazında başlıyor...

Arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez.

Teşrik Tekbiri Nedir ve Ne Zaman Getirilir? Teşrik tekbiri ne anlama gelir? Teşrik tekbirinin önemi nedir?

Kurban bayramı için artık sayılı günler kala "Teşrik Tekbiri "ne zaman getirilir? Teşrik Tekbiri nedir, nasıl okunur? Sevgili Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sav.) nasıl yapardı.
 

Kurban bayramının bir gün öncesi olan “Arefe” gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazın peşinde, selamdan sonra birer defa; “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd” diye tekbir almak vaciptir. Buna “TeşrikTekbiri” denir.

اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ

Bu tekbir, hem cemaatle, hem de tek başına kılana, yolcuya, yolcu olmayana, erkeğe ve kadına vaciptir.

Teşrik tekbirinin selamdan sonra ara vermeden alınması gerekir. Eğer kişi selamdan sonra konuşur veya camiden çıkarsa artık tekbir almaz.

Teşrik tekbirleri günlerinde kılınmayan namazlar Teşrik günlerinde kaza edilirse, Teşrik tekbirlerini almak gerekir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse tekbir alınmaz.

---

Müslümanlar Arefe Günü sabah namazından başlayarak bu bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından teşrik tekbirleri getirmekle bütün bunların Allah’ın bir lütfu olduğunu ilân ederler ve bu nimetleri bahşeden Rablerine şükürlerini ifade etmiş olurlar.

Türkiye, 16 Haziran Pazar gününden itibaren 4 gün boyunca Kurban Bayramı coşkusunu yaşayacak. 

NEVŞEHİR BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Nevşehir’de Kurban Bayramı Namazı 05.50'de Kılınacak

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 Kurban bayramı namazı saatlerini paylaştı.

Türkiye, 16 Haziran Pazar gününden itibaren 4 gün boyunca Kurban Bayramı coşkusunu yaşayacak. 

Nevşehir’de Kurban Bayramı Namazı: 05:50'de Kılınacak.

İŞTE NEVŞEHİR VE İLÇELERDE BAYRAM NAMAZ SAATLERİ:

Nevşehir (merkez): 05:50

Acıgöl: 05:51

Avanos: 05:49

Hacıbektaş: 05:50

Ürgüp: 05:49

Gülşehir: 05:50

Derinkuyu: 05:51

Kozaklı: 05:48

Teşrik Tekbirlerini Unutmayınız...

Nevşehir İl Müftümüz Kazım Güzel, Arife gününün sabah namazından başlayıp, Kurban Bayramı'nın dördüncü gününün ikindi namazına kadar devam eden teşrik tekbirlerini unutmama çağrısında bulundu. 

Farz namazlardan sonra üçer defa alınan tekbirlere ‘teşrik tekbiri’ denildiğini belirten Güzel, bunun da İbrahim aleyhi selamdan günümüze kadar geldiğini söyledi.

Güzel, bu tekbirin, "“Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd.” şeklinde söylediğini vurguladı.

Kurban Bayramı'nda, her farz namazdan sonra kadın ve erkek için teşrik tekbirleri getirilmesinin vacip olduğunu hatırlatanGüzel, teşrik tekbirleri; Allah'ın yüceliğini, kudretini, vahdaniyetini, Allah'ın yegâne güç sahibi olduğu anlamına geldiğini dile getirdi.

Güzel, teşrik tekbirleriyle bayramın 4’üncü gününe kadar müminler arasında ittihadın, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, yardımlaşmanın ve paylaşmanın zirveye çıkmasının sağlandığını ifade etti.

Güzel, teşrik tekbirlerinin, İbrahim aleyhi selamın samimiyeti ve İsmail aleyhi selamın teslimiyetini bize hatırlattığının altını çizdi.

Güzel, “Arife gününden bayramın 4’üncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazından ‘Allâhü Ekber, Allahü Ekber, Allahü Ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.’ şeklinde söylenir. Kâinatın yaratıcısı Cenab-ı Haktır, O'nun eşi, ortağı ve benzeri yoktur. O, bizim Rabbimiz, biz O’nun kuluyuz. Kadın, erkek, seferi, mukim her mükellefe teşrik tekbirlerini getirmek vaciptir. Eğer bu 4 gün içerisinde namazımız kazaya kalmışsa, hemen kaza namazının arkasında vacip olan teşrik tekbirlerini getirmeyi unutmayalım.” dedi.

Bayramların dinleme günleri olmadığını belirten Güzel, şunları söyledi:

“Fakiri, fukarayı, yetimi, öksüzü sevindirme günüdür. Hastaları, komşuları, akrabaları ziyaret etme günüdür. Dolayısıyla bayram bizim için tatil değil, gönül kazanıp Allah’ın rızasını, affını kazanma günüdür. Küskünlük ve dargınlıklar bayramda kaldırılır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, ‘Bir müminin, bir müminden üç günden fazla küs ve dargın durması caiz değil.’ Buyuruyor. Bunların en hayırlısı ilk önce selamı verip, bu dargınlığı ortadan kaldırandır. Bu günlerimizi iyi değerlendirmemiz lazım.”