Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, Ordu Sosyal Bililer Lisesi ve Batum Elite School Gorda ile Milli Eğitim Bakanlığımızın onayı ile kardeş okul protokolü imzalanmış ve projenin ilk ayağı 19-28 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Projenin ilk etabı Ordu Sosyal Bilimler Lisesi ile Ordu ilinde gerçekleştirildi. Ordu Sosyal Bilimler Lisesi’nde Türk kültürünü en iyi şekilde Gürcistan’da temsil edebilmek amacıyla Türk Halk Müziği ve yöresel oyunlar planlanarak çeşitli hazırlıklar yapıldı. Onar öğrencinin yer aldığı projede her iki Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin uyumlu çalışmaları ve gösterdikleri performans gözlerden kaçmadı. Karadeniz ve Orta Anadolu kültürünü Gürcistan’daki kardeş okulumuz öğrencilerine sergilemek için hazırlıklar tamamlandı. Batum yolculuğu öncesinde Nevşehirli öğrenciler Ordu’nun doğal ve tarihi güzelliklerini tanıma fırsatı buldular. Ömründe ilk defa fındık ağacı gördüler. Yason Burnu, Ordu Boztepe, Ordu sahili ve Yoroz Kent Ormanının güzellikleri öğrencileri son derece etkiledi.

Ortak amaçlar ve hazırlıklar doğrultusunda Nevşehir Sosyal Bilimler Lisesi ve Ordu Sosyal Bilimler Lisesi, aynı araçla Batum’a hareket ettiler. Projenin ilk günü açılış programı ile başladı. Program öncesinde kardeş öğrencilerin tanışmaları ve öğrenci ailelerine dağıtımı gerçekleştirildi. Batum Elite School Gorda Müdürü Sayın Nino Murvenidze’nin hoş geldiniz konuşması ile başladı. Daha sonra Ordu Sosyal Bilimler Lisesi müdürü Nuri Bahtiyar ve Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Muhammet Orçin’in selamlama konuşmaları ile devam edildi. Gürcistan halk kültürüne ait oyunlar ve Türk halk oyunu ile program sona erdi. Açılış programına Gürcistan Eğitim Bakanlığı temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti Batum konsolosluğu temsilcileri, Batum Türk Okulu müdürü Ahmet Güzeller, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldılar.

 Program sonrasında eşleştirilen aileler öğrencilerimizi alarak şehir ve bölge tanıtımı yaptılar. İdareci ve öğretmenler de önce Şota Rustaveli Devlet Üniversitesini, ardından Batum Belediyesini ve Türkiye Cumhuriyeti Batum Baş Konsolosunu ziyaret etmişler ve proje hakkında bilgilendirmede bulunmuşlardır.

Projenin devam eden günlerinde halk oyunları ve Türk Halk müziğine yönelik çeşitli örnekler sergilendi. Ordu ve Nevşehir’in sunum eşliğinde tanıtımı yapıldı. Aynı zamanda Gürcü müziği ve halk dansları gösterisi yapıldı. Bu gösterilerde öğrenicilerin kültürlerarası paylaşım ve etkileşimlerinin oldukça başarılı bir şekilde sunulduğu görüldü. Gürcü kardeşlerimizin el sanatları çalışmaları ve ders sunumları ilgiyle izlendi.   Gürcistan’da başta Maçahel olmak üzere birçok tarihi ve turistik mekânları gezme ve inceleme fırsatı yakalandı.  Özellikle misafir Türk öğrencilerin en çok ilgisinin çeken noktalardan biri de Gürcistan ve Azeri aşk destanının anlatıldığı Ali – Nino Heykeli oldu.

Batum’da beş gün devem eden etkinlikler doğrultusunda üçlü okul öğrencileri arasında bilgi yarışması ve çeşitli sportif yarışmalar ile el becerilerine yönelik çalışmalar yapıldı. Öğrencilerimiz misafir oldukları ailelerde imkânları ölçüsünde yöremize ait yemekler yaparak Türk mutfağının ve damak tadının tanıtımın yaptılar. Gürcü mutfağında et, peynir ve mayalı hamur tüketimi oldukça fazla olduğu görüldü. Bunlar içerisinde özellikle Haçapuri, Hinkali, cevizli bir salata türü olan lobio, Chashushuli, Badricani Nigvzit, Phali lezzetlerini tatma imkânı bulundu. Bütün bu çalışmalar sırasında öğretici, eğlenceli ve paylaşımcı bir birliktelik ile beş günlük sürenin sonunda güzel anılar yaşandı ve dostluklar kuruldu.  Program sonunda öğrenciler ve aileler gözyaşları içinde misafirlerini yolcu ettiler. Öğrencilerin birbirleriyle kaynaşması, güçlü bir kardeşlik bağı kurması, farklı kültürleri tanıması, barış ve hoşgörü duygularının gelişmesi en önemli kazanım olmuştur. Bu çalışma herkese şunu çok iyi şekilde anlattı ki dostluğun ve kardeşliğin dili ortaktır.

Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen üç okulun müdürüne, Batum Türk okulu müdürüne, Başkonsolosluğumuza, öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Projenin ikinci ayağı Kasım ayında Nevşehir’de gerçekleşecektir.