Türkçe rehberlik, rehberlerin sadece müze ve ören yerlerinde görevlendirilmesi gibi maddeler içeren kanun teklifi yurt genelindeki rehberler tarafından tepkiyle karşılandı. Türkiye Rehberler Birliği (TUREB)'in çağrısıyla Nevşehir Rehberler Odası (NERO) başta olmak üzere Türkiye genelindeki tüm rehber odaları bugün Ankara'da toplandı.

Ellerinde döviz ve pankartlarla alanda toplanan Turist rehberleri, geçen hafta Meclis’e sunulan ve turlarda turist rehberi bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıracak yasa teklifine tepki gösterdi.

FİB Haber merkezine açıklamada bulunan Nevşehir Rehberler Odası (NERO) Başkanı Özay Onur; "Malumunuz dün NERO olarak yaklaşık 1000 kişinin katılımında Valilik önünde düzenlediğimiz basın açıklamasında olduğu gibi bugünde 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerin mesleğimize getireceği zararları anlatmak ve Mesleğimize sahip çıkmak için ilimizden 150 kişilik rehber arkadaşlarımızla birlikte Ankara’da yerimizi aldık. Biz diyoruz ki, rehber, bu memleketin yüzüdür, kültür elçisidir, turizm emekçisidir. Rehberin itibarı, ülkenin itibarıdır. Rehberin, turizm emekçilerinin kazanılmış hakkına dokunmayalım!" ifadelerinde bulundu.

TUREB'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada " 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerin mesleğimize getireceği zararları anlatmak ve görüşlerimizi iletmek üzere TUREB Kurul Üyeleri, Oda Başkanları ve çok sayıda meslektaşımız Ankara’da toplandı. Dayanışma ile hep birlikte…" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Turist rehberleri ve seyahat acentalarını yakından ilgilendiren kanun teklifinin bu hafta TBMM'de görüşüleceği öğrenildi.