Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Niğde’de düzenlenen İI Sağlık Afet ve Acil Durum Planı (İL-SAP) 2015 saha tatbikatını başarı ile tamamladı.

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü’nce 2015 Yılı faaliyet planı kapsamında düzenlenen İL-SAP Tatbikatına UMKE 11. Bölge İlleri olan Kayseri, Niğde ve Nevşehir UMKE ekipleri ile 112 Acil Sağlık İstasyonun yanı sıra, Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, Niğde Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Niğde İl Acil ve Afet Durum Müdürlüğü (AFAD), MEDAŞ ve Kapadokya Doğalgaz A.Ş. destek verirken, tatbikata toplam 81 personel katıldı.

Niğde Merkez Efendibey Mahallesi'nde yıkık dökük halde bulunan metruk binalarda gerçekleştirilen tatbikatta, oluşturulan tatbikat senaryosu gereği merkez üssü Niğde olan 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası binalardan dumanların yükselmesi üzerine olay yerine gelen İtfaiye Ekipleri çıkan yangına anında müdahale ederken, AFAD Ekipleri bina yıkıntılarında dinleme, izleme, kurtarma ve tahliye çalışması yaptı. Olay yeri ve depremzede yakınlarının güvenliği Polis ekiplerince sağlanırken, MEDAŞ ekipleri bölgenin elektriğini, Doğalgaz Ekipleri ise doğalgaz bağlantısını keserek, meydana gelebilecek patlama riskini engellediler.

Ekipler verilen görevleri harfiyen yerine getirirken, diğer ekipler ile organize bir şekilde çalışmalarını yürüten Niğde, Kayseri ve Nevşehir UMKE Ekipleri de enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ihbarı alınması üzerine anında bölgeye gelerek göçük altındaki yaralılar için temsili olarak gerçeği aratmayan başarılı bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Ekipler titiz bir şekilde enkaz altından yaralı kurtarma, triaj (yaralılara müdahale önceliği çalışması) ve yaralı tahliyesini sağlayıp, yapılan ilk tıbbi müdahalenin ardından temsili depremzedeleri 112 Acil Sağlık Ekiplerine teslim ettiler. Yaralılar daha sonra ambulanslar ile çevre hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı.

Tatbikat sonrası bir açıklama yapan ve doğal afetlere her an olacak gibi hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, İl Sağlık Afet ve Acil Durum Planı doğrultusunda Ekiplerin hareket ve koordinasyon kabiliyetlerini geliştirmek ve afetlere hazırlık amacı ile deprem ve yangın tatbikatı düzenlediklerini belirtti. Depremin büyük olması nedeniyle senaryo gereği çevre iller Nevşehir ve Kayseri’den de destek aldıklarını ve tatbikatın başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade eden Yücel, tatbikata il içi ve il dışından katılan kurum ve kuruluşlara ve Ekiplerine de teşekkür etti.