İlkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen cemrenin havaya düşmesiyle Nevşehir’de ilkbaharın müjdecisi badem ağaçları çiçek açtı.

“Ateş”, “kor”, “köz” gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinin ardından havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılıyor. Cemre, ilk olarak 19-20 Şubat’ta havaya düşmüştü, ikincisi 27 Şubat’ta suya, sonuncusu ise 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek.  Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.

Bahardan kalma günlerin yaşandığı Nevşehir'de hava sıcaklığı zaman zaman 15 dereceyi buluyor.  Nevşehir’de hava sıcaklığında artış yaşanırken meyve ağaçları da çiçeklenmeye başladı. 

Baharın müjdeleyicisi olan ağaçların çiçek açmasının erken gerçekleşmesi vatandaşların dikkatinden kaçmadı.

Badem, kayısı türü ağaçlar meyveye dururken bir taraftan da sıcaklığın düşme ihtimali ve don riski ise üreticileri düşündürüyor.

Öte yandan Şubat ayının sonuna gelinmesine yeterli yağış almayan ve sıcak bir havanın hakim olduğu Nevşehir'in Uçhisar kasabasında bahçelerde badem ağacı çiçek açtı. İşte Uçhisar'dan Murat Serhat'ın objektiflerine yansıyan o muhteşem görüntüler: 

Foto: Murat Serhat