Nevşehir merkez ilçeye bağlı Çardak köyünde bu kuş türüne rastlamıştır. Bu kuş türü sadece geceleri öten, yerel halktan birçok insanın yakından tanıdığı bu kuş türü bölgenin önemini bir kat daha artırmaktadır ayrıca bölge ekoturizm açısından da değer kazanmaktadır.
Bıldırcın kılavuzu diye bilinen kuş
Büyüklükleri 27 ile 31 cm arasındadır ortalamaları ağırlıklarının ortalaması ise 122 ile 163 grm dır. Bu kılavuzların uçarken kanatlarının uzunlukları 46 ile 51 cm arasındadır.
Görünüm olarak erkek ile dişi birbirlerine aşırı şekilde benzerler. Dikkatle bakacak olursak dişinin arka üst kısmı erkege göre biraz daha açık renktedir. Gözlerinin üs tarafındaki gri kahverengi sürmeler ise erkeğe oranla biraz daha incedir. Erkek olan kılavuzun arka kısmındaki sürmeler griye bakış kahverengi ve kızıl renk daha çok göze batmaktadır.
Ayrıca erkek kılavuzun kafasının iki tarafındaki göğsü ve gagasının alt kısmındaki tüyler dişininkine nazazaran çok daha açık gri renktedir.
Türkiyede avcıların bıldırcın göç zamanlarında av yaparken ara ara karşılaştıkları bıldırcın kılavuzunun bıldırcın göçünün öncüsü yani bıldırcın göçünün tüm hakimiyetini o yönetir sürüyü o dinlendirir fikri bir hayli yaygındır. Ancak bu bilgi tamamen yanlıştır. Bıldırcın kılavuzlarının bıldırcın türü ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Bıldırcın Phasianidae, Bıldırcın kılavuzu ise Rallidae soyuna ırkına sahiptir.
Ortak olan tek yanları aynı mevsimlerde göc yapan 2 ayrı kuş türü olmalarıdır.
Yaşadıkları ortam
Açık olan çayırlık alanları ve az seyrek ağaçlı ormanları sever.
Kuru ver rutubet olan yerler çok sıkıntı degildir. Ama bataklık, kayalık ve kumsal olan bölgeleri yaşamak için sevmez ve barınmaz.
Beslenmesi
Böcekler larvalar, solucanlar,kurbağalar, bitki fosilleri ve tohumları besin kaynagıdır.
Beslenmeyi özellikle sabahın ilk ışıklarında ve gün batmak üzere iken yaparlar.
Yağmur yagarken ve yagmur dindikten sonra beslenmeyi çok severler. Bunun sebebi ise yagmur yagdıgında ve sonrasında topraktaki solucanlar yüzeye çıkarlar. Böylece sevdikleri yiyecegi elde etmiş olurlar.
Biyolojisi
Nisan ile Ağustos ayları arasında çiftleşirler.
Bir çok araştırmaların sonucunda kılavuz bıldırcınının genellikle çok eşli oldugu ortaya anlaşılmıştır.
Erkek olan kılavuz 2 veya daha çok dişiyle çiftleşmektedir.
Bu mevsimlerde erkek olan kılavuz gece gündüz demeden bıkmadan sürekli öter.
Bu kuşlar yuva yapmak için ağaçın za oldugu veya agaç olmayan yerleri tercih eder bu gelenek yıllardan beri böyle devam etmektedir.
Yuvayı ise dişi olan kılavuz yüksek otların çok oldugu açık arazilere yapar.
Yuva yapım sırasında kurumuş olan yapraklar çok tercih edilir.
Bu kuşların kuluçka günleri 16 ile 20 gün arasında degişmektedir.
Yumurta sayıları ise 7 ile 13 arasındadır.
Kuluçka sonunda yumurtadan çıkmış olan çivcivlerin renkleri kül rengidir. Ayrıca gagaları da açık pembedir.
Göçü olayları
Bıldırcın kılavuzları Batı Avrupa`dan Çin’e kadar zorlu şartlar altında göç gerçekleştirirler.
Yapılan bir çok araştırmaların sonucunda degişik degişik güzergahları kullandıklarının kanıtına varılmıştır.
Bunların bazılarından bahsedecek olursak Fas, Tunus, Cezayir üstünden Güney Afrikaya veya Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Mısır güzergahından Kızıl denizi aşarak Arabistan yarımadasına varırlar. Tabi bu olayda bir çok tehlikeler ve zahiyatlarla karşılaşırlar.
Kış aylarını Zaire’den Güney Afrikaya kadar ulaşan bölgelerde geçirirler beslenirler.
Batılı araştırmacıların araştırmalarına göre son dönemlerde bıldırcın kılavuzunun nüfusunun aşırı şekilde azaldığını söylemektedirler. Ayrıca Rusyada çiftçilerin erken mevsimlerde silaj yapmalarindan dolayı son 10 yılda % 20 oranında azaldıgının kanıtına varılmıştır.
