Nevşehir il genelinde meydana gelen bir takım olayların ana konularından olan silahlara bir de düğün ve asker uğurlamada magandalarının silahlı gösterileri eklenince bireysel silahlanmanın boyutları maalesef 'huzurlu kent Nevşehir'in toplumsal huzurunu bozmakta. Yine münferitte olsa intihar, silahlı yaralama ve öldürme olaylarıda bu konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
‘İnsan hayatı birilerinin anlık öfkesine bağlı olmamalı’
Nevşehir'de neredeyse hemen hemen her uygulamada bir veya birkaç ruhsatsız silah yada tüfek Jandarma ve Emniyet Müdürlüklerinin yaptığı uygulamalarda ele geçiyor. Gerek Jandarma gerekse Emniyet bu konuda elinden geleni fazlasıyla yapıyor, fakat yakalanan silahların ardı arkası kesilmiyor.
Türkiye’de bireysel silahlanma korkunç boyutta...
Öyleki ülkemizde her üç veya dört yetişkinden birinin silahlı olduğu söyleniyor. Her gün yeni bir silahla yaralanma, her gün yakalanan silahların ardı arkası kesilmiyor. Peş peşe gelen ölümler hem bireysel silahlanma, hem de ruhsatsız silahlara kolay erişimi yeniden tartışmaya açtı.
Artık en ufak bir münakaşada bile silahların konuşması anormal görülmezken, kurşunlar çoğu zaman da masum vatandaşların canına mal oluyor. Giderek daha büyük bir tehlike haline gelen bireysel silahlanmaya ilişkin kanun tasarısı ise henüz TBMM gündemine girebilmiş değil.
Polis ve askerden başka kimsede silah olmamalı
Ülkemizde bireysel silahlanmanın yol açtığı cinayetler, yaralanmalar ve şiddet olayları son dönemde bir hayli arttı. Öyleki son zamanlarda mafya filmlerini aratmayan çatışmalarda rast gele açılan ateşler ve seken kurşunlardan dolayı çoğu zaman masum vatandaşlar zarar gördü.
Bireysel silahlanmanın insanların hayatlarını kararttığını belirten vatandaşlarımız, “En küçük bir tartışmada insanlar öfkelerine yenik düşerek silahlarını ateşliyor. Sonuçta büyük acılar yaşanıyor. Bireysel silahlanma tamamen yasaklanmalı ve o güne kadarda silah edinme çok sıkı kurallara bağlanmalı. ” diyor.
“Tüfek icat oldu mertlik bozuldu” diyen vatandaşlarımız ruhsatsız silaha ulaşım bu kadar kolay olmamalı. Emniyet ve asayişi korumakla görevli kişiler dışında hiç kimse silah taşımamalı. Polis ve askerden başka kimsede silah olmamalı. Toplum huzuru için silahsızlanma şart. Yasal düzenlemeler ile silaha ulaşmayı zorlaştırmalı.
Nevşehir'de silah kullanımı çoğunlukla alkollü kişilerce içkili eğlence mekanları, bağ evleri ile düğünde yada asker uğurlamalarında kullanılıyor.
"Öfke kontrolü olmayan kişiler başta olmak üzere bilinçsizce kullanılan silahlar ülkemizde sürekli ailelerin üzüntüsü olmaktadır. Buna en yakın örnek geçtiğimiz gün İstanbul Arnavutköy'de eşini sokak ortasına başından üç el ateşle öldürmesi ile Manisa'nın Soma ilçesinde esnafların tartışmasında bir çiçekçinin öldürülmesini sayabiliriz. Toplumdaki silahlanmanın önüne geçilmediği takdirde birçok canın yitip gideceği açıktır. Bu can kayıplarının önlenmesi gerekmektedir.
Silah taşıyanların bir başka bilinçsizce hareket ettikleri zaman alkollü oldukları zamanlardır. İnsanlar alkollü oldukları zaman kontrollerini kaybetmektedir. Kontrolünü kaybettiklerinde silah yanındaysa istenmeyen olaylar yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Silah bulundurmak ve taşımak ciddi bir risktir. Alkollü iken bu risk bir kat daha artmaktadır."