Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2026 yılında buğday ve arpada elde edilen yüksek üretim ve güçlü stok yapısına dikkat çekerek, hububat piyasasında arz güvenliğinin sağlanması amacıyla satışlara başladığını duyurdu.

TMO tarafından yapılan kamuoyu duyurusunda, 2026 yılının buğday ve arpada rekor üretim rakamlarının kaydedildiği, yüksek üretim seviyesinin Kurumun alımlarına da yansıdığı belirtildi.

Buğday ve arpa hasadında sona yaklaşılırken TMO’nun bu ürünlerdeki alım sürecini de tamamlamak üzere olduğu ifade edildi.

Mısır hasadında yüzde 20 seviyesine ulaşıldı

Mısır hasadının ise ağustos ayı ortalarında başladığı ve ülke genelinde hasat oranının yaklaşık yüzde 20 seviyesine ulaştığı bildirildi.

TMO, mısır fiyatlarının üretici lehine oluşması nedeniyle bu aşamada mısır alım fiyatı açıklamadı.

Açıklamada, Akdeniz Bölgesi'nde mısır hasadının tamamlanma aşamasına geldiği, İç Anadolu Bölgesi'nin de hasada girmesiyle birlikte önümüzdeki haftalarda piyasaya mısır arzının belirgin şekilde artmasının beklendiği kaydedildi.

TMO satışlara başladı

TMO, 2026/27 satış sezonunda piyasadaki ihtiyaçları ve arz-talep dengesindeki gelişmeleri dikkate alarak satış başlangıcını öne çekti.

Bu kapsamda güçlü stoklarla piyasaya ürün arzına başlandığı bildirildi.

İlk etapta düşük vasıflı buğdayların TÜRİB üzerinden satışa açıldığı belirtilirken, önümüzdeki günlerde satışların kapsamının genişletileceği açıklandı. Lisanslı depolardaki ürünlerin yanı sıra TMO’nun kendi depolarında bulunan buğdayların da piyasa ihtiyaçları doğrultusunda satışa sunulacağı ifade edildi.

Arpa satışları da başlayacak

Yem hammaddesi piyasasında oluşabilecek ihtiyacın karşılanması amacıyla arpa satışlarına da başlanacağı duyuruldu.

TMO stoklarında bulunan arpanın başta besici ve yetiştiriciler olmak üzere ilgili sektörlerin kullanımına sunulmasıyla yem hammaddesi arzının desteklenmesi hedefleniyor.

TMO, bu uygulamayla mısır hasadında üretim bölgeleri arasındaki kısa süreli geçiş döneminde ortaya çıkabilecek yem hammaddesi ihtiyacının alternatif ürünlerle karşılanmasını ve mısır üzerindeki talep baskısının azaltılmasını amaçlıyor.

TMO’dan arz güvenliği mesajı

TMO açıklamasında, Türkiye hububat piyasalarında ürün arzı bakımından herhangi bir sorun bulunmadığı vurgulandı.

Mısırın fiyat artışı beklentisiyle piyasaya arzının ertelenmesi yönündeki eğilimin devam etmesi halinde TMO’nun, arz güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli her türlü tedbiri alacağı bildirildi.

TMO, kamuoyuna yaptığı duyuruda hububat piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda gerekli adımları atmaya devam edeceğini belirtti.