Nevşehir’de Müftülük personelimize yönelik Aile Okulu seminerleri düzenlendi. Seminerlerde alanında uzman eğitimciler tarafından sunumlar yapıldı.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığı tarafından, Din Görevlilerine ve eşlerine yönelik  “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Ailede Dini Değerler”, “Eşler Arası İletişim”, “Ailede Çatışma ve Çözüm Yolları”, “Ailede İnternet”, “Ailede Fıkhi Meseleler”, “Çocukluk Döneminde Din ve Değer Eğitimi”, Çocuğa Mahremiyet Bilinci Kazandırma” ve “Ergen Sorunları ve Gençlerle İletişim” gibi konularda bilgilendirme yapmak ve Aile yapısının desteklenmesi amacıyla Nevşehir İl Müftülüğünce  “Aile Okulu Semineri” düzenlendi.
 
            Kapadokya Lodge Otel Konferans Salonunda gerçekleşen iki günlük seminere Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Nevşehir İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Uzman Psikolog Yunus Aydın, Yrd. Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz, Dr. Bahattin Akbaş, Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gültekin, Müftü Yardımcıları, Şube Müdürleri, Daire Personeli, Din görevlileri, Kur’an Kursu Öğreticileri ve eşleri katıldı.
           
Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk; “Aile olmak, aile kurmak, aileyi huzurlu ve mutlu bir şekilde devam ettirmek çok önemlidir. Göründüğü kadarıyla nerdeyse evlenenler kadar boşananlar da var. İşte huzurlu bir aile olabilmek için evvela bizim kendi ailemizde mutlu ve huzurlu olmamız gerekiyor. Isınmayan soba başkasını ısıtamaz. Kendimiz bir ısınacağız, kendimiz bir donanımlı olacağız, kendimiz bir uygulayacağız. Ondan sonra bizden gören komşularımız, akrabalarımız veya muhataplarımız bizleri örnek alacak hem de bizim sözümüz daha tesirli olacak dedi ve böyle bir programın Nevşehir’de yapılmasını uygun gören Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür etti.
 
Kısa bir konuşma yapan Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan; “Hocalarımızın toplumdaki yeri ve tesiri tartışılmaz. Bundan dolayı sizden istirhamım; Toplumumuza, cemaatimize ve çocuklarımıza eskiden olduğu gibi saygıyı, sevgiyi ve hoşgörüyü aşılamaya ve yansıtmaya çalışalım. Onlara birbirlerini severek ve kucaklayarak yaşamayı öğretelim” dedi.
 
            Seminerin birinci gününde Nevşehir İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Ailede Dini Değerler”konusuna değindi ve  “Kur’an’da hem genel olarak evlilik ve aile hayatını hem de Hz. Peygamber’in evlilik ve aile hayatını ortaya koyan pek çok ayetler vardır. Hz. Peygamber de her fırsatta evlenmeye teşvik ederek, sağlıklı bir toplumun inşa edilmesi için emir ve tavsiyelerde bulunmuştur” diye konuştu.
Durmuş; “Kur’an toplumun en temel taşı olan aileye büyük önem vermiş, insanları sağlam temellere dayalı aile kurmaya çeşitli ayetlere teşvik etmiştir. Çünkü aile; Kişinin huzur bulduğu sıcak bir ortam, Neslin devamı için bir vesile ve kişiyi dince günah sayılan çeşitli kötülüklerden alıkoyan bir araçtır” dedi.
 
Öğleden sonraki oturumda “Ergen Sorunları ve Gençlerle İletişim” konusunda konuşma yapan Uzman Psikolog Yunus Aydın, “Ergen”in tanımını yaptıktan sonra; “Gençlere empati ve sabırla yaklaşılmalı, neyin, ne zaman, nerede ve nasıl konuşulacağı iyi hesaplanmalı, beden dili iyi okunmalı, algı değişmezliğine düşülmemeli, söz yerine beden dili ve diğer mesaj kanalları kullanılmalı, yaşayacakları zaman dilimine hazır olunmalı, sosyal hayatta benzer gençler üzerinde bol gözlem yapılmalı” diye konuştu.
 
Yrd. Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz, “Aile ve İnternet” konusunda medyanın çocuklar üzerindeki etkisine değindi ve şöyle devam etti; “Kendisini bir tutkuya kaptıran kimse, tutulduğunun kusurlarını görmediği gibi çevresinde olup bitenlerle de ilgilenmez. Medyanın birçok türü artık neredeyse her mekânda erişilebilir ve kullanılabilir durumdadır. Öz denetimi zayıf ve hazlarına teslim olmuş kişiler asıl meşguliyetlerinden ve görevlerinden zaman çalıp medyaya vakit ayırmaktadır. Evde, okulda, iş yerinde, toplu taşıma araçlarında veya günün herhangi bir anında herhangi bir yerde kullanı­labilen bu araçlar, bireylerin insanlarla ilişki ve iletişim kurmalarını zayıflatmakta, sadece bu araçlarla vakit geçiren bir birey tipi oluşturmaktadır” dedi.
 
Programın ikinci gününde ilk sözü alan Dr. Bahattin Akbaş, “Ailede Fıkhi Meseleler” konusunda ise; “Evlilik gibi kendine has insanî yönleri, gizlilik ve mahremiyetleri bulunan bir müesseseyi dıştan müdahale ile iyileştirmek adeta imkânsızdır.
Aile hayatının sağlam kurulması ve iyi işlemesi için aile fertlerinin sorumluluk bilincine ulaşması vazgeçilmez bir ön şarttır” dedi.
 
Akbaş; “Evliliğin sürdürülebilmesi için, çiftlerin birbirlerini olduğu gibi kabul etmeleri, karşılıklı birbirlerine vakit ayırmalı ve ilgi göstermeli, sorumluluklarını bilmeli ve ona göre hareket etmeli, sorunları anında konuşup halletmeli ve büyütmemeli ve zorlandıkları noktada da profesyonel yardım almalıdırlar” dedi.
 
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, “Çocukluk Döneminde Din ve Değer Eğitimi” konusunda da; “Anne babanın çocukları arasında hiçbir konuda kız erkek ayrımı yapmamaları gerekir. Birisine sadece kız oldu diye haksızlık etmek, dinen uygun olmadığı gibi aklen de uygun değildir. Ayrıca Kur’an’da kız erkek ayrımı yapmak kötü bir cahiliye devri âdeti olarak tanıtılır” dedi.
“Kişi, dostunun dini ve yaşayışı üzeredir. Öyle ise her biriniz dostluk kuracağı kimselere dikkat etsin” diyerek, Hadis-i Şerif’ten örnek veren Aydın; “Çocuk ve ergen üzerinde arkadaş grubunun etkisi yoğun bir şekilde gözlenir. Öyle ki çocuklar, ailesinden kazandığı bazı tutumları, arkadaş grubu sebebiyle değiştirebilmektedir.
Arkadaşlık ilişkileri ergenin dinî inanç, düşünce ve davranışlarını şekillendirmede büyük bir etkiye sahiptir” diye konuştu.
 
Seminerin ikinci günü öğleden sonraki oturumunda sözü alan Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gültekin,“Mahremiyet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler” konusunda; “Çocukların odalarına girerken izin istemeleri, tuvalet ve banyo adabını öğretmeleri, anne babaların ev içindeki kılık kıyafetlerine dikkat etmeleri, çocuklara aşkım diye hitap etmemeleri ve dudaklarından öpmemeleri, çocukların elbiselerini herkesin içinde değiştirmemeleri, bedenim bana özeldir bilinci kazandırmaları, zorlayarak korkutarak bir şey yaptırmamaları ve kendine güvenen çocuklar yetiştirmeleri gerektiğini” söyledi.
 
            Programın kapanışında değerlendirme yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk, memnuniyet testi yaptı ve alkışlarla cevap aldı. Katılım ve sunumlarından dolayı eğitimcilere, katılımlarından dolayı personel ve eşlerine teşekkür etti.
            Ayrıca fiziki ortam açısından personelce seminer yapılmasına yardımcı olan Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan ve Kapadokya Lodge Otel Genel Müdürü Dilek Yulaf’a da teşekkür etti.