Nevşehir'de hava sıcaklarının artması ile birlikte bağ bahçe işlerine yoğunluk veren vatandaşlar budama, toprağı belleme ve bahçe temizleme işlerine başladılar.

Nevşehir'de üçüncü cemreninde toprağa düşmesi ile birlikte hava sıcaklığının artması bağ ve bahçelerde ağaçları erken uyandırdı. Mevsimsel değişiklik nedeniyle fidanlar erken uyanınca çiftçiler budama işine de erken başladı.

Baharın gelmesiyle tarla işlerine yoğunluk veren vatandaşlar, daha fazla verim elde etmek için bağlarını ve ağaçlarını budamaya başladılar.

Ağaçlar için son derece önem taşıyan budama işlemine başlayan vatandaşlar, bu çalışmanın baharın müjdecisi olduğunu ve budamanın mutlaka zamanında yapılması gerektiğini belirtti.

Bağ bahçe sahipleri, her yıl baharın gelmesine yakın bu dönemde belleme çalışmalarını yaptıklarını belirterek, bu dönemde yapılan bellemenin verimi artırdığını söylediler. Gerek havaların ısınması gerekse de bitkilerin gelişme dönemine girmesi nedeni ile bahçedeki doğal örtüyü en iyi yetiştirme ortamı sağlanması gerekir. Toprak kış ayında gerek yağışlar ve gerekse aşırı soğuklar nedeni ile sertleşir ve hava alamaz duruma gelir. Bu nedenle öncelikle toprağı havalandırmak gerekir. Genellikle bu işi bel küreği ile yapıyoruz. Toprağı kürek derinliğinde kazarak çapa yardımı ile büyük toprak parçalarını dağıtıp tırmık ile topluyoruz. Bu şekilde toprak hem havalanıyor hem de bitki yetişmesine uygun haline geliyor. Ağaçların budanması ve bozuk onarılması gereken bahçe duvarları onarıp kullanılır hale getiriyoruz. İnşallah bu sene iyi verim alırız. dediler.

BUDAMANIN FAYDALARI Ağaç güçlenir ve hastalıklara karşı direnci artar. Kurumuş, hastalıklı ve haşeratlı dallar ayıklanmış olur. Şehir aydınlatma tellerine çok yaklaşan yada temas eden, pencerenin önünü kapatan ve benzer durumlardaki istenmeyen dallar kesilerek oluşması muhtemel riskler önceden önlenmiş olur. Ağacın daha fazla güneş ışığı alması sağlanmış olur. Bitkinin fiziksel görünümüne yön verilerek, daha dengeli ve kaliteli bir gövde yapısına kavuşturulmuş olur. 

Foto: Serkan Tunç