Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde kendi yetiştirdiği Simental cinsi ineğin sütüyle, ürettiği peyniri çömleğe basarak Türkiye’nin birçok noktasına gönderilerek sofraların vazgeçilmez tadı oluyor.

FİB Haber Merkezine özel açıklamalarda bulunan 36 yaşındaki Celil Aktepe şu ifadelerde bulundu; "Esnafim ve Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde yaşıyorum.

İlk başlarda bir iki müşterimim özel isteğiyle peynir yapımına başladım. Şimdiler de bu sayı giderek çoğaldı. Halkımız peynirimizi sevdi. Hatta farklı illere bile gönderim yapmaya başladık. Modernize olan hayat koşullarında köylü hayatını ve peynir kültürünü yaşatıp Derinkuyu'nun tanıtımına yardımcı oluyorum. Tüm inek cinsleri içinde en sağlıklı ırk olan “Simental” cinsi ineklerimizden sağılan sütte, sağlık açısından insan vücuduna çok fazla yarar sağlamaktadır.

Bu minhalde kendi Simental cinsi ineklerimizi besliyoruz. Sütümüzü tarihi bakır kazanlarda mayalandırıp pişiriyoruz. Peynirimizi sudan arındırıyoruz. (Halk dilinde kete denir) Küçük parçalara ayırıp, çörek otu ile karıştırıp çomleklere sıkı sıkı basıyoruz ve ağzını önce bez sonra poşetle kapatıp bağlıyoruz. Topraga baş üstü yatırıp gömüyoruz. İki ay gibi bekletip, (peynir suyunu iyice toprağa bıraktıktan sonra) tüketime sunuyoruz." dedi.