Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 2023 Ocak ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.

Son 3 aylık kuraklık haritasına göre ülkenin neredeyse çoğu bölgeleri olağanüstü kurak olarak gösterildi. Bu durumda vahşi sulamanın biran önce durdurulması gerektiğini belirten uzmanlar, son 3 aylık verilerin korkutucu olduğunu vurguladı.

Haritaya bakıldığında Türkiye geneli için karamsar hatta dahada kötüsü korkutucu bir tablo ortaya çıkıyor.  Kuraklık Türkiye'nin tamamına yakınında hüküm sürüyor. Nevşehir'de ise yaşan bu ciddi kuraklıktan nasibi almış durumda.

Nevşehir'in kuraklık haritası, renkler neyi ifade ediyor?  İşte Nevşehir'in kuraklık haritası...

Buna göre, Nevşehir, Ocak ve Mart'ı kapsayan 3 aylık süre zarfında Olağanüstü kuraklık bölgesinde yer aldı. Yine 6-9-12 aylık dönemde Nevşehir ile birlikte çevresindeki kuraklık riskinin arttığı görüldü. Nevşehir, Konya, Aksaray ve Kırşehir'de de kuraklık riski diğer dönemlere göre artış gösterdi. Yağışların azalmasıyla birikte Barajlardaki suların çekilmesi sorunun boyutunu gözler önüne seriyor.

Yaşam Kaynağı Su her kesimde tasarruflu kullanılmalı...

İçme suyu sorunu,
Toprak erozyonu,
Enerji üretiminde azalma ve enerjide dışa bağımlılığın artması,
Tarım ürünlerinde kayıp, böceklenme, bitki hastalıkları,
Üretimde azalmaya bağlı işsizlik,
Finansal kaynak bulmada zorluk,
Otlak alanların azalmasına bağlı olarak hayvanlara besin temin edilememesi, hayvanların yaşam alanlarının daralması,
Sosyal alanda göç dalgası, huzursuzluk, yoksulluk ve gıda kıtlığı.

Vahşi sulama yerine Damla sulama çağrısı...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Nevşehir kuraklık seviyesinde en üst düzeye çıktı. Yayınlanan haritaya göre, Son yılların en az yağış ortalamasının yaşandığı Nevşehir'in yarısı “Şiddetli Kurak” alanında bulunurken, diğer yarısı ise “orta şiddetli kurak” yaşadığı görülüyor. Uzmanlar kuraklığa karşı önlem alınmasında sıkıntının çok büyüyebileceğini ifade ediyor.

NEVŞEHİR İÇİN 3 AYRI RENK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi’ne göre, renklerden siyah “olağanüstü kuraklık”, kahverengi “çok şiddetli kuraklık”, kırmızı “şiddetli kuraklık”, turuncu “orta derecede kuraklık”, sarı “hafif kuraklık”, beyaz “normal kuraklık” olarak adlandırılıyor.

 İşte Türkiye'nin susuzluk haritası... (Son Güncelleme: 20.02.2023)

Standart Yağış İndeksi (SPI - Standardized Precipitation Index) Metoduna Göre 2023 Ocak Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu

3 Aylık Değerlendirme

3 Aylık Kuraklık Haritası

6 Aylık Değerlendirme

6 Aylık Kuraklık Haritası

9 Aylık Değerlendirme

9 Aylık Kuraklık Haritası

12 Aylık Değerlendirme

12 Aylık Kuraklık Haritası

24 Aylık Değerlendirme

24 Aylık Kuraklık Haritası