Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Koç, FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamada şunları ifade etti; 

"Nevşehir dahil olmak üzere birçok bölgede bu yıl kış ayı sıcak ve karsız geçti. Havanın mevsim normalleri üzerinde olması, ağaçların erkenden çiçek açmasına, birçok otun ve tahılların normalden daha erken dönemde büyümesine sebep olmaktadır.

Kış ayının karlı geçmesi ve kış boyunca havanın soğuk olması toprakta kısmi sterilasyon olarak adlandırılan durumun gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kısmi sterilasyona göre bitkilerde hastalığa ve zarara sebep olacak olan etmenlerin çoğunluğunun imha edilmesini sağlamaktadır. Bu yıl beklenildiği kadar kar yağışı ve soğukların olmaması tahminlere göre üretim sezonunda hastalık ve zararlıların çok fazla olabileceğini söylemek mümkündür.

Kar yağmaması ve aşırı soğuğun olmamasının meydana getirmiş olduğu problemlerden bir tanesi de farelerdir. Tarlalarda özellikle buğday ve yonca başta olmak üzere tahıllarda ciddi problemlere sebep olan havaların sıcak gitmesiyle erkenden görülen ve yoğun şekilde üreyen farelerin olduğunu söyleyebiliriz.

Tarla farelerinin uygun sıcaklık koşulları ve besin kaynakları olduğu sürece ortalama yılda 4-6 doğum yaptıkları ve her doğumda ortalama 5-6 olmak üzere en fazla 9 tane yavru verebilmektedirler.

Meteoroloji’den gelen son tahminlere göre ise hava sıcaklıklarının 3 Mart 2024 tarihinden itibaren düşebileceği, soğuk hava dalgalarının gelebileceği ve tahmine göre kar veya karla karışık yağmurların olabileceği şeklindedir.

Zir. Yük. Müh. Mehmet KOÇ

Nevşehir