İşte Nevşehir’de Trafik kazalarının yaşanmaması için çözüm önerileri

(Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – TÜBİTAK Araştırma Projesi)

Trafik Güvenliğine Sel Engeli

Tabiat olaylarının sıra dışı, aşırı derecede ve az rastlanır şekilde görülmesi “ekstrem doğa olayları” olarak adlandırılmaktadır. Küresel iklim değişiklikleri sebebi ile ekstrem olaylar normal hale gelmiştir. Maalesef iklim değişimlerinden en fazla etkilenen ülkelerden biri de Türkiye’dir. Artık Ülkemizde de kuvvetli fırtına ile birlikte aşarı yağışlar ve sel felaketleri daha sık görülmeye başlanmıştır. Bu felaketler cana, mala zarar verdiği gibi karayollarına da önemli hasarlar vermekte ve trafik güvenliğini olumsuz etkilemektedir. “Bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır” sözünden yola çıkarak tam bir trafik güvenliği sağlanmak için, öngörülemeyen bu aşırı yağışlara elden geldiğince önlemler alınmalıdır.

Dünyanın en kurak yerlerinden olan Atacama Çölü dahi sele teslim olmuş; onlarca kişi hayatını kaybetmiştir. Yetkililer, son yıllarda ülkede yaşanan en büyük sel felaketi olduğunu açıklamıştır.

İlimizde de;zaman zaman sel felaketleri yaşanmakta; karayolu trafiğe kapanmakta, araçlar suda mahsur kalmakta, asfalt çökmektearaçlar gömülmekte, tarım arazileri sular altında kalmaktadır.

İlimizde su kanalları profesyonel uygulamalarlaıslah edilerek; hem su rezervine destek olabilecek, hem de sel felaketini tolere edebilecek yağmur suyu biriktirme alanları oluşturularak; sanayide ve tarımsal sulamada kullanılabilir / taşıt yollarındaki deformasyonlarabir nebzede olsa engel olunabilir.

Şimdiden çözüm odaklı, sanayi tesislerinde, konut sitelerinde, resmi dairelerde, otellerde vb. alt yapı çalışmalarına başlanılabilir.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği Kitabı