Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde üzümler tavana bağlanan iplere asılıp, ambar ya da kilerde saklandığı hevenk yöntemi, yörede yıllardır sürdürülüyor.

Ağustos ayında başlayıp, soğuk kış günleri öncesinde sona eren yaş meyve hasadının ardından ürünleri, kış mevsiminde de taze tüketmek için serin odalarda sakladıklarını söyleyen Vehbi Zengin, buzdolabına ihtiyaç duymadıklarını belirtti. Tavana ekim ayında asılan üzümler bu yöntemle mart ayı başına kadar saklayarak, tüketebildiklerini ifade etti.

Ürgüp’te kaya dam ve ambarlarda muhafaza edilen üzümler kış sofralarına lezzet katıyor.

Ürgüp ve civarında yetiştirilen gelenek haline gelen parmak üzümleri kışın tüketilmek üzere değişik saklama koşullarında kışın tüketilmek üzere muhafaza ediliyor.

Üzümleri yazın çubuğundan, kışın 'hevenk'ten yiyorlar...

Neredeyse Nisan - Mayıs ayına kadar tazeliğini korumaya çalışan, serin ve kuru yerlerde muhafaza edilen parmak üzümleri kışın sofraların baştacı oluyor. Genel de akşam yemekleri sonrası aileler komşu sohbetlerinde, bilhassa şehirden gelen misafirlere serin yerlerden, kaya dam veya ambarlardan çıkarılan soğuk üzümleri birbirlerine ikram ederler.

Eskiden sadece çalıya takılan üzümler artık günümüzde kasalara tek sıra şeklinde serilerek, salkım sapından bağlanarak iple asılıyor ve yüksek, serin havadar kaya dam, ambar vb. yerlerde saklanıyor.

Siz bunları okurken sanki ah eski günler dedem şöyle yapardı, annem, babam şöyle söylerdi dediğinizi tahmin ediyoruz.