Müjdeyi Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı duyurdu; "Nevşehir’in ilk arkeopark projesi Emek Mahallesi'nde hayata geçiriliyor."

Nevşehir Emek Mahallesi'nde, Milattan önce 6. yy'a uzanan geçmişiyle Pers dönemine ait apadana olan yapının bulunduğu yer arkio parka dönüştülüyor.

Başkan Arı çalışma alanının yerinde inceledi....

Nevşehir'de şehrin giriş kapısı olarak değerlendirilen apadana'nın bulunduğu arkio park projesinde çevre düzenlemesi çalışması başlatıldığını ifade eden Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, "Tarihimize kültürümüze sahip çıkıyoruz. Kayaşehir'in turizme kazandırılmasının ardından şimdi de Nevşehir’in ilk arkeopark projesi Emek Mahallesi'nde hayata geçiriyoruz. Buraya oturma alanları yapılacak. Ahşap halatla çevrelenecek. Yürüme yolları, oturma alanları ile Kapadokya Kültür rotasına eklenecek." dedi.

Proje ile apadana ve çevresinde arkeolojik, kültürel değerlerin korunarak yaşatılması, alana getirilen yeni fonksiyonlarla buranın Nevşehirliler tarafından kullanımının sağlanması, arkeolojik çalışmalarda çıkarılan parçaların Nevşehir halkı ile paylaşılması, gençlerin kendi tarihi değerlerini koruması amaçlanıyor.

Yapılan bu çalışmalarla alanın turizme açılması ve şehrin ticaretine katkı sağlaması da hedeflenmekte. Proje çalışmaları kapsamında mevcutta Emek mahallesinde apadanın bulunduğu arkeolojik kazı alanın yer aldığı alanda peyzaj düzenlemesi yapılacak.

Nevşehir'de yol çalışmasında bulunmuştu: 'Nevşehir/Emek Apadanası'

Nevşehir Belediyesi tarafından 2004 yılında Nevşehir şehir merkezinin Emek Mahallesi'nde yapılan yol çalışmaları sırasında temel kalıntıları bulundu ve kurtarma kazıları 2005 yılında Müze Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirildi. Yapının kurtarma kazıları sonucunda, yapı, temel tabanlarının yapımında harç kullanılmaması ve tabanlar arasındaki mesafenin dar olması nedeniyle Pers dönemi sütunlu yapısı olduğu tespit edilmiştir. Kazılarda M.Ö. 6. yüzyıla ait seramiklerin bulunması nedeniyle Pers dönemine ait bir apadana olduğu düşünülen yapının, temel kalıntıları ve özellikleri açısından Anadolu apadanaları açısından yeni bir örnek olma özelliği taşıdığı düşünülmektedir.

Kapadokya tarihine ışık tutacak

Söylence ve gizemlerle dolu olan bu şehrin yeraltında Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı döneminden kalan yapılara rastlamak hâlâ mümkün.

Nevşehir Apadanası, 2004 yılında Nevşehir Belediyesi’nin bir yol çalışması (Emek Mahallesi) sırasında bazı işlenmiş düzgün taşlar ve kare şekilli kaidelerin sağlam bir şekilde bulunması ile araştırma ve çalışmalara alınmıştır. Kısa süren bir çalışmanın ardından, ortaya çıkan belgelerin kültürel bir değer taşıdığı tespit edilir ve yol çalışması durdurularak, Müze Müdürlüğü başkanlığında 2005 yılında sondaj ve kurtarma kazıları gerçekleştirilmiştir.

Yapının kurtarma kazıları sonucu temel kaidelerinin yapımında harcın kullanılmaması ve kaideler arası mesafenin dar olmasından dolayı, yapı Pers/Akhaimenid dönemi sütunlu yapılarıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca kazı çalışmalarında MÖ 6. yy'a ait seramiklerin ele geçmesinden dolayı, Pers dönemine ait bir Apadana olduğu düşünülen yapı, temel kalıntıları ve özellikleri gereği Anadolu Apadanaları açısından yeni bir örnek olma özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı apadana, İyonya-Akhaimenid (Greko-Pers) kültürünün temsil edildiği ve Pers dönemi özgün sütunlu salonlarla berzer bir yapı olarak tanımlanır...

Nevşehir'de yol çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan 1. derece sit alanı bu yerde, Nevşehir Belediyesi tarafından Kapadokya Kültür rotasına eklenecek yeni bir çalışmanın yürütüldüğü öğrenildi.

Eski Pers dilinde “çok direkli/ çok sütunlu” anlamına gelen Apadana, İran coğrafyasında doğmuş anıtsal bir yapı türüdür.