Nevşehir’in Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyünde vatandaşlar, köy tüzel kişiliğine ait okul tarlasını 9 traktörle imece usulü sürerek ekime hazırladı. Köy halkının gönüllü katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, birlik, beraberlik ve dayanışmanın güzel bir örneğini ortaya koydu.
Nevşehir’in Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyünde, geleneksel imece kültürü yaşatılmaya devam ediyor. Köy sakinleri, “Kolektif Yaşam Örneği” anlayışıyla bir araya gelerek köy tüzel kişiliğine ait okul tarlasını 9 traktörle sürdü. Gönüllülük esasına dayalı çalışma sayesinde tarla, buğday ekimi için hazır hale getirildi.
9 traktör, tek yürek!
Akpınar köyünde gerçekleştirilen imece çalışmasında vatandaşlar, traktörleriyle tarlaya gelerek hiçbir karşılık beklemeden köylerine katkı sundu. Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen çalışma kapsamında ekilecek buğdaydan elde edilecek gelirin, yine köyün ihtiyaçları için kullanılacağı belirtildi.
Köy halkının dayanışma içerisinde hareket etmesi, kırsal yaşamın en güzel değerlerinden biri olan imece kültürünün önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Muhtar Abdioğlu’ndan köy halkına teşekkür
Akpınar Köyü Muhtarı Minnet Abdioğlu, FİB Haber Merkezi’ne yaptığı açıklamada, köyün ortak malı olan okul tarlasını her yıl olduğu gibi bu yıl da imece usulüyle sürdüklerini belirterek şunları söyledi:
“Mevsimi gelmişken köyümüzün okul tarlasını yine köyümüz adına ekip sürmek için muhtarlık olarak köy halkımızdan rica ettim. Sağ olsunlar, köylü hemşehrilerim beni kırmadılar. Köyümüze ait tarlamızı imece usulüyle, her yıl olduğu gibi 9 traktörle sürdük. Hepsi gönüllü olarak çalıştı. Tarlamızdan elde edilecek tüm gelirleri yine köyümüzün ihtiyaçları için kullanacağız.”
Köy halkının birlik ve beraberliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Abdioğlu, “Akpınar köyü burası… Köy dayanışmasıyla, birlik ve beraberliğimizle tüm köylere örnek oluyoruz. Tüm köy halkımdan Allah razı olsun. Hepinizle gurur duyuyorum. Her şey Akpınar için.” ifadelerini kullandı.
“Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz”
İmece geleneğinin önemine dikkat çeken Muhtar Abdioğlu, “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” atasözünü hatırlatarak hasat döneminde de bir araya gelmeyi umut ettiklerini belirtti.
Abdioğlu, “İnşallah hasat zamanında da görüşürüz.” diyerek dayanışmanın ekimden hasada kadar süreceğini ifade etti.
“Özümüze dönmenin zamanı geldi”
Tarımın ve üretimin önemine de değinen Muhtar Minnet Abdioğlu, köy sakinlerinin mevsim itibarıyla hem kendi tarlalarında hem de köyün ortak arazilerinde çalıştığını belirtti.
Abdioğlu, doğal ve geleneksel üretimin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Son yıllarda tüm dünya, ayağı çamurlu çiftçilerin kıymetini daha iyi anladı. Beslenmenin ne demek olduğunu, tamamen doğal ve organik ürünlerin ekilip biçilmesinin ve üretilmesinin ne kadar değerli olduğunu artık daha iyi görüyoruz. Genleriyle oynanmış, hormonlu tohumlar yerine ata yadigârı geleneksel yerli tohumları üreterek özümüze dönmenin zamanı geldi. İnşallah, unuttuğumuz kendi yemek kültürümüzle de daha sağlıklı nesiller yetiştireceğiz.”
İmeceye katılan vatandaşlara teşekkür
Akpınar Köyü Muhtarı Minnet Abdioğlu, köyün ortak tarlasının sürülmesine traktörleriyle katılarak gönüllü destek veren vatandaşlara ayrı ayrı teşekkür etti.
İmece çalışmasına katılan isimler şöyle:
-
Ertuğrul Çavuşoğlu
-
Minnet Abdioğlu
-
Ekrem Özkan
-
Akif Ferah
-
Ali Balak
-
Neşet Durgut
-
Cafer Abdioğlu
-
Recep Yılmaz
-
Yüksel Yılmaz
Muhtar Abdioğlu, çalışmaya katkı sunan tüm vatandaşlara teşekkür ederek, “Hepsinden Allah razı olsun.” dedi.
Akpınar köyünde 9 traktörle gerçekleştirilen imece çalışması, köyün ortak değerlerine sahip çıkmanın, üretmenin ve dayanışmanın güzel bir örneği olarak öne çıktı. Köylülerin gönüllü katkısıyla ekime hazırlanan tarladan elde edilecek gelirin yine köyün ihtiyaçları için değerlendirilmesi hedefleniyor.
















