FİB Haber Köşe yazarlarımızdan emekli öğretmen şair Türk ve Dünya Ozanları Ocağı Genel Başkanı Sadi Teltik, yaptığı röportaj ve kaleme aldığı yazları ile Nevşehir'in hafızasını tutuyor.

FİB Haber'de yayınlanan bu ilk yazı dizisinde kıymetli değerlerimizden Sadi Teltik, Nevşehir Tahmis Caddesi, Bekir Efendi camiî yanında nalburiye, hırdavat ve aktariye malzemesi satan, Narlı İsmail Özyılmaz ile yapmış olduğu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.

İşte köşe yazarımız Sadi Teltik hocamızın kaleminden, Narlı İsmail Özyılmaz ile mülakat...

Yer : Bekir Efendi Camiî Yanı/ Dükkân

Tarih : 16 NİSAN 2024

Saat : 11.30

Elimde, her zamanki gibi sarı renkli, kareli defterim var. Niyetim, Aktar İsmail Abi'mi yerinde bulabilirsem, mülâkat yapmak.Zira, önceden söz vermişti, konuşuruz bi ara demişti.Artık kararlıydım.İşi emrivakiye döktüm.Selâm verdim, geçtim yazıhaneye, oturdum masanın başına.Hoca'm önce çayımızı içelim istersen.Olur, gelsin çayımız ve çaylar geldi.

-Sor, bildiklerimi anlatayım sana.

-Nerelisiniz, doğum yılınız kaç?

1950/ Nar doğumluyum.

Babam Halil(1919-2001)

Annem Şerife(1918- 2008)

Dedem, Maccan( Göreme )lidir.

1 oğlum Halil( Muhasebeci, Mâli Müşavir)

3 kızım var( Esma, Sema, Selma)

Nar'dan 1960'da Nevşehir'e gelmişiz.Şu anda Nar ile hiç bir irtibatımız yoktur.

İçinde bulunduğumuz bu dükkân, Beyler'e ait bir Han odasıymış.Dükkânın arkası, Bekir Efendi Camii'nin arkası olup şu anda Otopark olarak işletilen bir Han imiş.Dükkânın kirasını Bekir Efendi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği adına Başkan Habil Demirbilek'e ödüyorum.

Komşularım Aktar Narlı Süleyman Özyılmaz( Bu küçücük dükkanı büyük bir adam işletirdi.O uzun boyuyla elini attı mı tavandaki malı indirir, her ne arar isen onu bulundurur ve istediğin bir şeyi ânında el atar müşteriye sunardı.Aynı zamanda halk tabâbetini iyi bilir.Hangi hastalığa ne iyi gelir, onu müşteriye sunardı.Hoşsohbet, sevilen, saygın bir kişilikti.Allah rahmet etsin).Şen Terzi Orhan Turunç, Hicaz Pazarı (önceden Aktar İbrahim Gökpınar, Sadi Uğurlu ),Nevir Halıcı, oğlu Uhut( Manifaturacı ).

Karşı komşularım alttan üste doğru Uzer Döviz, Attar Ali Şayakdiken, Attar Özgür Kocaman, Sarraf Abdullah Şahin, Sarraf Kurutluoğlu, Reyyan Tuhafiye Hüsrev Şahin, Halıcı Fehmi Yalçın, Göncü Hırdavat Salih Göncü, Attar...Merkez İşhanı, Çantacı...Demirtaşlar Konfeksiyon ( Öncesi Bakırcı Yusuf Teltik ve oğlu Hacı Osman Teltik, Pamukçu Konfeksiyon)

Halıcı Ahmet ve Fatih Taşkesen ( Öncesi Narlı Manifaturacı Ahmet ve Lütfi Solak),Abdullah, Sefa,Habil, Bünyamin,Derviş, Murat ( Demirbilek)'lere ait küçük ama içinde her türlü malzemeyi barındıran dükkânlar( Masa, sandalye, fırın, sünger yatak, elyaf...bi'lumum alet edevat), Bereket Mağazası( Kör Ömerlerin Evi/Erdoğanlar) ve Bölükbaşılar.

Karşısı Narlılar Manifatura ve Mefruşat,, Paşaoğlu( Elektrikli ev aletleri),Irmak Tuhafiye, Zümrüt Saatçi( Narlı Osman Ülger), Avukat Mahmut Çelikel'in evi, Alvina Mağazası ve Sarraf Özaltın/ Atasay ve devamı Halil Özaltın'a ait Arçelik Beyaz Eşya...Sarraflar Çarşısı'nda 3 veya 5 sarraf.nuri Akün Sarrafiye, Özaltın Toptan Bakkaliye, Celal Sezer'in bakkal dükkanı, Özaltın Doğalgaz/Enerya,Yener Tuhafiye Sami Yılmaz, Zafer Mağazası.Pamukçu Sarrafiye Sezen Pamukçu, Görgünler Pasajı,Hayrullah Görgün'e ait (Eskiden Han).Uç noktada Aktar Çıfıtın Tahir Ağa( 5 veya 10gr.baharat, Kök boya, ayakkabı boyası ve cilası Nuri Leflef marka vs.satardı).

Dükkanımızın alt köşesi sağa dönen Cadde Gözlükçüler Caddesi...Bu arada müşteriler de gelmeye başladı.Birisi 2 metre zincir istedi.Onu uzun bir makasla kesip verdi. 200 liralık bir satışı yapmıştık bile.Allah bereket versin.

Yeri gelmişken şunu da belirtmek isterim.İsmail Âbi Tahmis Caddesi ne demek biliyor musun?

-Bilmiyorum Hoca'm.

-Tahmis arapça Hamse ve Muhammes kökenli 5 anlamına gelir. Yani 5 sokaktan oluşan bir cadde...

1-Bölükbaşı ve Narlılar Mefruşat'tan aşağısı

2-Özaltın Arçelik Beyaz Eşya ve Özaltın Mobilya'nın bulunduğu sokak

3-Pamukçu ve Özaltın Sarrafiye'nin bulunduğu sokak

4- Bekir Efendi Camii'nin ve dükkanımızın bulunduğu sokak

5- Aflakoğlu Beyaz Eşya/ Turan Kavas'ın eski yeri ve Gözlükçülerin, Modern Çarşı'nın bulunduğu sokak

-Komşuluk ilişkileri eskiden nasıldı?

- Tabii ki çok iyiydi.Herkes birbirinden gerek mal, gerekse para alış verişi yapardı.Art niyet ve hasetlik yoktu.Sıcaklık ve samimiyet vardı.Dükkanlar dikine açık olur.Kim nereye gitse komşusuna bırakır giderdi.Kilit de neymiş.Malın üstü örtülür veya iki tahta çaprazlama gerilirdi.

Babamın bizlere vasiyeti ve nasihatı şuydu;

Aza kanaat eylersen birin bin olur, bereketlenir.Helâl rızık, helâl kazanç kutsaldır.

Dükkân içine dükkân açılsa herkes rızkını yer, hasetlik yapma.Oğlum, çalma, iste...

-Bir saatlik bir mülâkatın ardından hoşça ve dostça kucaklaşıyor, birbirimize teşekkür ederek ayrılıyoruz.Her mülâkatta olduğu gibi eskileri anmakla mutluluğumuz artıyor, tabii ki ziyadesiyle duygulu anlar yaşıyoruz.

Teşekkürler İsmail Âbi. Bu mülâkattan büyük bir haz aldım.Hem sizinle güzel bir sohbet ettik.Hem de Tahmis Caddesi'nde kimler varmış, kimler kalmış onu öğrendik ve geleceğe bir ayna tutmuş olduk.

Allah razı olsun. Allah'a emanet olunuz.

-Hoca'm, senden de Allah razı olsun.

Kimsenin akletmediği bu hizmet, ne güzel bir iştir. Herkesin yapmadığı ve yapamayacağı bir şeye imza atıyorsun.Emeklerin zayi olmasın inşaallah."