Türkiye'nin en az ormanlık alanına sahip şehirlerinden biri olan Nevşehir'de yeşil alanları arttırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda  Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Doğala köyü Kabaktepe Dağında yaklaşık 50 bin fidanla yeni bir ormanlık alan oluşturuluyor.

Nevşehir'de 50 bin fidanla yeni bir ormanlık alan oluşturuluyor

Nevşehir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Doğala köyünde bulunan ve Kabaktepe ismi verilen sönmüş yanardağı çevreleyen 67 hektar büyüklüğündeki dağ alanı ağaçlandırılıp orman haline dönüştürülüyor.

Doğala köyünde ki dağın çevresini kaplayan 67 hektarlık alanın ağaçlandırılarak ormanlık alan oluşturuluyor.

Nevşehir Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında, Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından Derinkuyu ilçesine bağlı Doğala köyünde bulunan volkanik olaylar sonucu sönmüş yanardağın çevresinin ağaçlandırılarak ormanlık alan oluşturulması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bu kapsamda 67 Hektarlık alanda kurulacak olan ormanlık alan için Kabaktepe mevkii dağ yolunda ekiplerin yangına müdahele ve fidan bakım amaçlı servis yolu çalışmaları devam ediyor.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından bu sene sonu 11. ayda fidan dikimleri yapılacağı öğrenildi. Yaklaşık 50 bin civarında fidan dikilmesi planlanan ormanlık alana sedir, karaçam, yabani hayvanlar için mahlep, alıç gibi yabani meyve türleri fidanlar dikilecek.

Volkanik Topraklar Neden Verimlidir?

Yanardağlar sebep oldukları lav akıntıları, zehirli gazlar ve kül bulutları ile büyük zararlara neden oluyor. Ancak bunlar kısa vadeli etkileri. Uzun vadede ise yeryüzünün belki de en verimli tarım alanlarının oluşmasını sağlıyorlar.

Yanardağların patlaması sonucu çevreye saçılan volkanik kül ve magmanın soğumasıyla pek çok mineral yerin derinliklerinden yüzeye çıkıyor. Daha sonra oluşan volkanik kayaçlar Güneş’ten gelen enerji, atmosferdeki nem ve çeşitli gazlar nedeniyle fiziksel ve kimyasal olarak aşınıyor. Böylece yararlı mineral ve besinler canlı türleri için kullanılabilir hale geliyor. Volkanik topraklar Dünya’nın yüzeyinin %1’ini kaplamasına rağmen Dünya nüfusunun %10’unu besliyor. Yanardağların çevresindeki arazilerin tarım için elverişli ve verimli olması nedeniyle potansiyel tehlikelerine rağmen insanlar bu bölgeleri yerleşim alanı olarak kullanıyor. Science dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, 1700’lerde Hawaii Adaları’na yerleşen ilk Avrupalıların yaptığı tarımın sulak alanlarda yetişen patates gibi nişastalı bitkilere dayalı olmasının nedeninin, nispeten kurak olmasına rağmen o bölgedeki yanardağ patlamaları sonucu oluşan besince zengin volkanik toprak olabileceğini ortaya koydu.

Kaynak: Bilim Genç

Editör: Fikret Capacı