İstanbul Kuyulutatlar köyü derneği tarafından Nevşehir ilinin Derinkuyu ilçesine bağlı Kuyulutatlar köyünde, "KUYDER Aile hatıra ormanı" oluşturuldu.

Tarihi Gelenek Kuyulutatlar köyünde yaşatılıyor

Nevşehir ilinin Derinkuyu ilçesine bağlı Kuyulutatlar köyünde Orta Asya'dan günümüze uzanan yeni evlenen çiftler için fidan dikme geleneği yaşatılıyor.

Evlenen çiftler ‘Aile Ağacı’ dikiyor

İstanbul Kuyulutatlar köyü derneği ile muhtarlık iş birliğinde evlenen genç çiftlere Kınıktepe Mevkiinde oluşturulan "KUYDER Aile hatıra ormanı" ağaçlandırma alanına Aile Ağacı diktirerek, hatıra sertifikası verilmeye başlandı.

Kuyulutatlar köyü dernek başkanı Hayri Göktaş, FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında; "Daha önce İstanbul'da evlenen köylülerimize verilen plaket kaldırılmış onun yerine evlenen çiftler adına köyümüze ağaç dikimi yapılması kararı alınmıştı. 2022 yılından bu zamana kadar evlenen 80 köylümüz adına da 80 adet Meyve Ağacı dikilmiş isimleri yazılmıştır." dedi.

Fidan dikiminin Türkler'de Orta Asya'dan günümüze uzanan gelenek olduğunu ifade eden Kuyulutatlar köyü dernek başkanı Hayri Göktaş, şunları söyledi:

"Ağaç dikimi dinimizde de kutsaldır, çok ulvi bir görevdir. Fidan dikmek aynı zamanda bizim Orta Asya'dan getirdiğimiz bir gelenektir. Evlenenler ya da çocuk doğduğunda anısına fidan dikmek lazım. Bu bizim kültürümüzde var. Halen yeni doğan çocuklarımız için bahçemize diktiğimiz ağaçlar bu geleneğin bir yansımasıdır. Geçmişte yeni doğan çocuklar için ağaç dikilir ve çocuğun evlenme çağı geldiğinde bu ağaçlardan bir kısmı kesilip çocuğun ihtiyaçlarında kullanılırdı." dedi.

Köyümüzde her çiftin artık bir dikili ağacı olacak

Kuyulutatlar köyünde başlatılan seferberlik kapsamında iki haftalık imece usülü çalışma ile 1200 adet üzüm çubuğu ve 600 adet 12 çeşit meyve ağacı dikildi.

Kuyulutatlar köyünün artık dikili ağacı var...

Kuyulutatlar köyü dernek başkanı Hayri Göktaş, eski muhtar Ömer Yılmaz, mevcut Muhtar Hürrem Demir ve Şevket Eli İnsani yardım derneği öncülüğünde köy sakinleri ile birlikte imece usülü Kınıktepe mevkisine 1200 adet üzüm çubuğu, 300 adet meyve ağacı, merhum Mustafa Bilgin hatıra ormandaki alana 300 adet Meyve Ağacı olmak üzere toplam 600 adet 12 çeşit Meyve Ağacı 1200 adet üzüm çubuğu dikildi.

Muhtar Hürrem Demir'de açıklamasında; "Daha yeşil bir KUYULUTATLAR için 2 haftadır köyümüzde bulunan dernek başkanımız Hayri Göktaş ve eski muhtarımız Ömer Yılmaz başta olmak üzere Ağaçların dikilmesine katkı sağlayan Şefkat Eli İnsani Yardım derneği başkanı Recep Karakaya 'ya ağaçların dikilmesine maddi manevi yardım eden tüm köyülerimize teşekkür ederiz." dedi.

Sizde evlenirken bir ormana hayat verin!

Editör: Fikret Capacı