Nevşehir'in yetiştirdiği önemli değerlerinden Dr. Doğan Birgül'ün "Anadolu Kültüründe Özlü Sözler" adlı yeni kitabı Bizim Kitaplar yayınevinde basılarak kitap dünyasına girdi.

Birgül'ün ikinci kitabı oldukça etkileyici...

Dr. Doğan Birgül'ün kaleme aldığı, içerisinde Anadolu'da halk arasında kullanılan kelimeler ve bugünkü karşılıklarınında yer aldığı, yaşanmış hikayelerden ortaya çıkan özlü sözlerin yer aldığı "Anadolu Kültüründe Özlü Sözler" adlı kitap satışa sunuldu. 

Kitabın giriş bölümünde değerli büyüğümüz Dr. Doğan Birgül şu ifadelerde bulunuyor;

GİRİŞ

Ilk kitabım "Geçmiş Zaman Olur ki, Hayali Cihan Deger" çıktığında okurlarımdan gelen övgü dolu sözler ve yeni kitap beklentisi benim bu kitabı yazmamı kaçınılmaz kıldı diyebilirim.

Anılarımın yer aldığı kitabımda yer yer kullandığım özlü sözler okurların çok ilgisini çekmiş olmalı ki, özlü sözlerle ilgili bir kitap beklentisiyle ilgili çok istek oldu. Bu konu benim de zaten üstünde çalıştığım bir konuydu ve büyük bir zevkle hazırlamaya başladım.

Bu defa daha çok heyecanlıydım.

Özlü sözler geçmişten bugüne deneyim süzgecinden geçerek ulaşan Anadolu Türk kültürünün önemli bir mihenk taşıdır. Tecrübe süzgecinden geçerek bugünlere ulaşan bu sözler, insanların doğruyu bulmasına yardımcı olur.

Kitapta daha çok çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Nevşehir, Kozaklı, İmran köyü olmak üzere, tüm Orta Anadolu'da yaygın olarak kullanılan özlü sözleri sizlerle paylaştım.

Çalışırken kendi öz kültürümüze hayranlığım bin kat daha arttı. İyi ki çocukluğum ve gençliğim oralarda geçmiş, iyi ki o kültürü yakından tanıma fırsatı bulmuşum.

....................................................... 

Özlü Sözler -ANADOLU KÜLTÜRÜNDE

Dr. Doğan BİRGÜL

Bu kitap, “Anadolu Türk Kültürünün” özünü oluşturan yazılı olmasa da Türk halkının nesilden nesile sözlü olarak aktardığı kuralları ve bu kuralları özlü sözlerle (atasözü, vecize, deyim) pekiştirdiği, irfana dayalı kültürel yapıyı anlatan önemlibir kitaptır.
 
Anadolu insanı bir konuyu anlatmak veya birine öğüt vermek için genellikle bir hikaye veya fıkrayla konuya zenginlik katar, özlü sözle son noktayı koyar. Bu özlü sözlerin bir çoğunun binlerce yıl öncesinden bugüne kadar ulaştığı bilinen bir gerçektir.
 
Özdeyiş ve deyimler hariç, Türk dünyasında kullanılan 10.000 atasözünün varlığı çok büyük bir zenginliktir. Dr. Doğan Birgül bu kitabında Anadolu’da, daha çok da Orta Anadolu’da kullanılan özlü sözlere yer vermiş, kimi zaman bunları hikayelerle, şiirlerle de süslemiştir.
 
Dr. Doğan Birgül bu kitabıyla da önceki kitabında olduğu gibi önemli bir misyon üstlenerek gelecek nesillere kalıcı bir armağan bırakmıştır.

..............................................
Nevşehir'in Kozaklı ilçesine bağlı İmranlı köyü nüfusuna kayıtlı olan Kıymetli Büyüğümüz ve Değerli İş İnsanı Dr. Doğan Birgül, geçmişten bu günlere gelinceye kadar Nevşehir, Kozaklı, İmran köyü olmak üzere yaşadıklarından derlediği sözleri bu kitapta topladı.

1949 yılında Nevşehir’in Kozaklı ilçesi, İmran köyünde doğan Dr. Doğan Birgül’ün çocukluk ve gençlik yılları İmran köyü, Kozaklı, Boğazlıyan ve Nevşehir’de geçti. İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi ve ihtisasını dahiliye bölümünde tamamlayarak İstanbul’da serbest doktorluk yapmaya başladı. Bu gün İstanbul’un en büyük hastanelerinden birinin sahibi. Son derece başarılı bir doktor ve başarılı bir iş insanı.

Dr. Doğan Birgül'ün hayatı Kozaklı'dan İstanbul'a taşınan bir başarı hikayesidir. 

"Hepimiz Doğan Bir'GÜL' üz..."

Nevşehir için mücadelesini aradaki mesafeler uzakta olsa hiç unutmadı. Doyduğu değil doğduğu topraklara olan vefasını her daim gösterdi. Nevşehir sevdalısı ve Gönül adamı kanaat önderi Dr. Doğan Birgül, Dernek ve Vakıf Başkanlığındaki gönüllü görevinde hep mütevazi bey efendi kişiliği ile toplumsal kararlarda ben değil biz diyerek yol aldı.

Nevşehir Üniversitesi'nin hayalden hayata geçişinde büyük emeği geçen ve üniversitemizin kurulmasında Merhum Eski Nevşehir Valimiz Sayın Şinasi Kuş yine o dönemin Milletvekilleri Abdulkadir Baş, Mehmet Elkatmış ve Esat Kıratlıoğlu ile yine gurbetteki değerli hayırsever iş adamlarımızla birlikte hareket eden Birgül, Nevşehir Üniversitesi hayalini gerçekleştiren Derneğimizin liderliğini yaparak adını Nevşehir unutulmazları arasına hak ettiği Nevşehir tarihine altın harflerle yazdırdı.  

Başta Kendisine değerli Eşi İsmet Birgül Oğlu Dr. Tolga Birgül ve Kızları Refika Birgül'e şükran minnet ve dualarımızı gönderiyor, "Anadolu Kültüründe Özlü Sözler" adlı yeni kitabının hayırlı olmasını diliyoruz.

Kitap Adı: Özlü Sözler - Anadolu Kültüründe
Yazar: Dr. Doğan Birgül
Yayınevi: Bizim Kitaplar
Hamur Tipi: 2. Hamur
Sayfa Sayısı: 272
Ebat: 13,5 x 21
İlk Baskı Yılı: 2023
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe

BİZİM KİTAPLAR
SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ
Telefon: 0 212 520 12 90

E-Posta: [email protected]

DR. DOĞAN BİRGÜL KİMDİR?

Eylül 1949’da Nevşehir’de doğdu. 1973 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden derece ile mezun olan Dr. Doğan Birgül, 1973-1978 tarihleri arasında aynı fakültenin iç hastalıkları kliniği ‘inde uzmanlık eğitimini tamamladı.

1978 yılında özel hekimlik yapmak üzere ilk muayenehanesini açan Dr. Birgül, 1980’de ilk, 1982’de ikinci Polikliniğini açtı. İstanbul’da Türkiye’nin ilk görüntüleme merkezlerinden olan Tomomed ve Betamar’ı, ardından 1990 yılında İstanbul’un 14. Özel Hastanesi olan Doğan Hastanesi’nin kurdu.

1992 yılında özel sağlık kuruluşlarının örgütlenmesine öncülük ederek 7 yıl OHSAD’ın başkan ve 2. Başkanlığını yaptı. Kendi staff kadrosu ile faliyet gösteren Doğan Hastanesi ile modern özel hastanelere öncülük etti.

25 yılı aşkın bir süre Nevşehirliler Derneği, Orta Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı, Nevşehir Platformu başkanlığını yapan Dr. Birgül, İstanbul’daki Nevşehirli işadamlarının da katkıları ile Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi’nin tüm binaların yapımına katkı sağladı. Nevşehir’de Üniversite kurulmasına ve YÖK’e hibe edilmesine öncülük eden Dr. Birgül hastanenin bulunduğu Küçükçekmece Cennet Mahallesinde 24 derslikli bir ilkokul yaptırarak millî eğitime bağışlamıştır.

Dr İsmet Birgül ile evli ve 2 çocuk sahibi olan Dr. Doğan Birgül İngilizce bilmektedir.

Sayın Fikret ÇAPACI, (FİB Haber Genel Yayın Yönetmeni)
Fikret Kardeşim;
Sizlere 2. kitabım olan "Anadolu Kültüründe Özlü Sözler" i takdim etmekten Onur duyarım.
En derin saygı ve sevgilerimle...
30.08.2023
Dr. Doğan Birgül