Hollanda'da yaşayan Nevşehirli yapay zeka uzmanı gurbetçi akademisyen Erdinç Saçan, Rotterdam'da YTB ve Lahey Büyükelçiliği tarafından hizmet plaketi ile ödüle layık görüldü.

Kuşaktan Kuşağa: Hollanda’daki Türk Diasporasının 60. Yılı Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Sosyal Güvenlik ve Entegrasyon Genel Müdürü Araya Sumter ve misafirlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

1960'lı yıllarda geliri az olan insanlarımızın geçimlerini daha iyi koşullarda sağlayabilmek için yurt dışından gelen talepler doğrultusunda Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalmışlardı. Aradan 60 yıl geçti, bu arada kısa adı YTB olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği ortak organizasyonuyla görkemli bir gala düzenlendi.bu etkinlikte Hollanda ile Türkiye'nin 1964 yılında imzaladıkları iş gücü anlaşmasının 60.ıncı yıl dönümünde;  Kuşaktan Kuşağa: Hollanda’daki Türk Diasporasının 60. Yılı programında iş dünyasından akademiye, spordan kültür sanata kadar çeşitli alanlarda ödüller takdim edildi.

20240507 171140

Fotoğrafta soldan sağa: Saziye Yetik,Erdinç Saçan, ( YTB) Başkanı Abdullah Eren, ve Esalet Yetik.

  1. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Rotterdam'daki Theater Zuidplein tiyatro salonunda düzenlenen görkemli gala gecesi, unutulmaz bir atmosfere sahne oldu. Gecede, Hollanda'da yaptıkları hizmetlerle isimlerini duyurmuş 10 kişiye YTB ve Büyükelçiliğimiz tarafından hizmet plaketi verildi. Plaketleri, Büyükelçi Selçuk Ünal ve YTB Başkanı Abdullah Eren bizzat takdim ettiler.

I M G 20240507 W A0055

Erdinç Saçan Gülşehir/ Fakuşağı köyünden, başarılarıyla Hollanda'da adından söz ettiriyor.

Nevşehirli girişimci Erdinç Saçan da bu önemli ödülü alan şanslı isimlerden biriydi. Erdinç Saçan'ın hangi alanda hizmet verdiği ve bu ödülü hak etmesine neden olan başarıları hakkında detaylar,

Erdinç Saçan, Fontys ICT Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi ve Araştırcı olarak görev yapan ve yapay zeka uzmanıdır. Barışçıl bir amaçla farklı alanlarda yapay zeka ve insanların işbirliği konularında çalışmaktadır. Saçan, "İnklüzif Artificial Intelligence" ve "Leven en Leren met Al" adlı iki kitabı yazarıdır. Bu kitaplar, yapay zeka ve insanların işbirliğinin etkileri ve fırsatları hakkında bilgi vermektedir.

Önceden, Saçan Corendon, TradeDoubler ve Prijsvrij gibi şirketlerde çalışarak TB deneyimi toplamıştır. Bu deneyim, başarılı işler ve projelerde bulunarak öğrenme fırsatları sağlamıştır.

Saçan'ın başarısı ve deneyimi, şimdiye kadar kullanılmış başarılı işlerin ve projelerin düşünce ve yöntemlerinin çıkarlarını doğrulamak için öğrenmek ve geliştirmek için büyük bir rekabet avantajı sunmaktadır. Erçin Saçan'ın çalışmaları ve deneyimleri, yapay zeka ve insanların işbirliği alanında önemli fikirler ve gelişmeleri desteklemeye ve değerlendirmeye yönlendirmeye yardımcı olabilir.

FİB Haber Merkezi olarak Nevşehirli değerli hemşehrimiz Erdin Saçan'ı tebrik ediyoruz.

Nevşehir'den 3 gurbetçimiz ödüle layık görüldü...

Bu anlamlı ödüle Nevşehirin Gülşehir ilçesine bağlı Fakuşağı köyünden Erdinç Saçan ile Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Kızılağıl köyünden Esalet ve Saziye Yetik olmak üzere 3 Nevşehirli gurbetçilerimiz layık görüldüler. Ödüllerin takdimini de yine bir Nevşehirli değerli hemşehrimiz Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi ve aynı zamanda Avanos ilçesinden olan Selçuk Ünal gerçekleştirdi.

Esalet ve Saziye Yetik, Nevşehir- Hacı Bektaş -Kızılağıl köyünden olan birinci nesil olmaları dolayısı ile Hollanda'da çeşitli çalışmalara imza attılar ve arkadan felek nesillere yol gösterdiler ve çok şeylere öncülük etmişlerdir. Bu sebeplerden dolayı gurbetçimize de temsilen birer çiçek takdim edildi.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi ve aynı zamanda Nevşehir'in Avanos ilçesinden olan Selçuk Ünal organizede ev sahipliği başarıyla yaparken yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı

F B I M G 1715034394612

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Sayın Abdullah Eren,

Hollanda Sosyal İşler Bakanlığı Genel Müdürü Sayın Araya Sumter, 

Hollanda Türk Toplumunun kıymetli mensupları,

Saygıdeğer misafirler,

Screenshot 20240507 191542 Gallery

Ülkemiz ile Hollanda arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 60. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe hoşgeldiniz. YTB Başkanlığımızın sözkonusu yıldönümünü birlikte kutlamamızı sağlayan bu akşama ve diğer etkinliklere yönelik üstün çalışmaları için teşekkürlerimi sunuyorum.

 Değerli misafirler,

Screenshot 20240507 191439 Gallery

II. Dünya Savaşı’nda ekonomik yıkıma uğrayan Avrupa ülkelerinde yeniden toparlanma süreçleri içinde ortaya çıkan istihdam ihtiyacını karşılamak üzere, Hollanda dahil Batı Avrupa ülkeleri Türkiye’den işgücü talebinde bulunmuştu. Böylece Türkiye ile Batı Avrupa ülkeleri arasındaki ikili işgücü anlaşmaları ile Türk misafir işçilerinin Avrupa serüveni başlamış oldu. Türkiye-Hollanda İşgücü Anlaşması da bundan 60 yıl önce, 19 Ağustos 1964 tarihinde imzalanmıştı.

 İnsanlarımız o dönem en zor, en meşakkatli, en tehlikeli işlerde, çok yoğun bir şekilde çalışmaya başlamıştır. Fabrikalarda, tersanelerde sanayinin bel kemiğini oluşturmuştur. Misafir sıfatından sıyrılarak ailelerini getirmiş, Hollanda’yı zamanla ikinci vatan olarak benimsemiş, çalışkanlığı, dürüstlüğü ve dirayeti sayesinde Hollanda toplumunun ayrılmaz parçası olmuştur.

 Anlaşmanın Hollanda bakımından önemi; işçilerimizin alın teri, yüksek çalışma ahlakı ve azimleriyle bu ülkenin hemen her alanda kalkınması, gelişmesi ve bugünkü müreffeh konumuna ulaşmasında Türklerin yaptığı büyük katkıdır.

 Öte yandan Anlaşma, bugünkü Hollanda Türk toplumunun temelini oluşturmuştur. Ancak Hollanda Türk toplumu, işçilikle sınırlı kalmamış, diğer ülkelerde de olduğu gibi, siyaset, ekonomi, ticaret, kültür, bilim, eğitim, sanat ve spor gibi hayatın her alanında varlık göstermiş, toplum içerisinde önemli noktalara gelmiştir. İşçi gelip işveren olmuştur. Bugün, yaklaşık 25.000 işyeri ile Hollanda ekonomisine gelir ve istihdam yaratmaktadır.

Toplumumuz, anavatanına, diline, dinine, kültürüne, örf ve adetlerine hep bağlı kalmıştır. Anavatan da onları hep kalbinde hissetmiştir.

 Bu akşam Hollanda’ya gelen ilk nesil “öncüler” ile onların torunları dördüncü nesil ile biraradayız. Bugün bu haklı gururu sizlerle paylaşıyoruz. 

 Değerli dostlarımız, 

 Hollanda-Türk toplumunun ilk olarak geldikleri nokta ile karşılaştıkları sorunların bir muhasebesini yapması, önümüzdeki on yıllarda öncelik vermesi gereken hususları tespit etmesi ve bu yönde çalışması faydalı olacaktır.

 İkinci olarak, gelinen noktaları kaydetmeleri ve buradaki başarı tarihlerini sonraki kuşaklara aktarmaları yararlı olacaktır.

 Bu çerçevede, 60 yıl içinde güçlenen sivil toplum yapılanmalarına bu yıl ve önümüzdeki dönemde büyük görevler düşmektedir.

 Kıymetli kardeşlerim,

 Bu yıl aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasında 1924 yılında imzalanan Dostluk Antlaşması’nın da 100. yıldönümünü idrak ediyoruz. Hem İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümü hem Dostluk Antlaşması’nın 100. yıldönümü 2024 yılını anlamlı kılmaktadır.

 İşgücü Anlaşması’nın dibacesine baktığımızda, iki ülkenin bu anlaşmayı “iki memleket arasındaki dostluk bağlarını ve karşılıklı işgücü ihtiyaçlarını göz önünde tutarak” imzaladığını görürüz.

 Hepinizin bildiği gibi, Osmanlı İmparatorluğu ve Hollanda Krallığı arasındaki tarihi dostluk bağları neredeyse 500 yıla uzanmaktadır. İlişkilerimiz her zaman dostluk ve karşılıklı fayda esasında ilerlemiş, halklarımız tarihte hiçbir zaman savaşmamış ve hep birbirleri ile yan yana durmuştur.

 Türkiye Cumhuriyeti olarak, Hollanda makamları ile yürüttüğümüz olumlu diyalog çerçevesinde ayrılmaz gündem maddemiz olan Hollanda Türk toplumunun sorun ve beklentilerini görüşmeyi sürdüreceğiz. Nitekim, 15-19 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 10. Wittenburg Toplantılarında da bu hususlar Sayın Dışişleri Bakanımız tarafından Hollanda Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’na aktarılmıştır. Bu toplantıyı takiben Başbakan Sayın Rutte’nin ülkemize gerçekleşen ziyaretini de 100 yıllık dostluğumuzun önemli bir işareti olarak görüyoruz.

 Değerli kardeşlerim,

60. yıldönümünü burada birlik ve beraberlik ruhu içinde kutluyoruz.

 Aynı birlik ve beraberlik ruhu, Sayın Cumhurbaşkanımızın “Türkiye Yüzyılı” olarak tanımladıkları Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da bizlere yol göstermeye devam edecektir. Halkımızın bir ve beraber olduğu zaman her alanda başarılı olacağı muhakkaktır.

 70. yıldönümünde, belki yine burada, sizi muhakkak ki bir başka Türk Sefiri selamlayacaktır. Belki bazılarımız aramızda olmayacaktır. Ancak Hollanda Türk toplumunun 10 yıl sonra daha iyi bir yerde olacağına eminim. Daha iyi bir yerde olması şarttır. Bu nedenle sizlerin, büyüklerimizin o zor koşullarda çalıştığından daha çok çalışmanız gereklidir. Anavatan sizi ve sizin çalışmalarınızı asla unutmayacaktır. Bu gayretlerimiz elbette Hollanda’yı daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.

 Gönül isterdi ki, herkesi biraraya toplayabilelim, herkese teşekkür edelim. Ancak bu fiziken mümkün değil. Ama burada olan olmayan herkes teşekkürü hak etmektedir. Esasen burada olan olmayan herkese verilebilecek en güzel ödül, buradan sonsuzluğa kadar sürecek Türk-Hollanda dostluğudur.

 Zor işlerde çalışırken Hakk’ın rahmetine kavuşanlara ve 60 yıl önce buraya göçenler arasından artık ebediyete göç etmiş olan büyüklerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Kalanlara sıhhat, afiyet diliyoruz. Sağlık ve mutlulukla nice yıldönümlerini birlikte kutlayabilmek dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.  

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Sn, Abdullah Eren Nerede Bir Türk Varsa Biz Oradayız

20240506 202446

YTB Başkanı Abdullah ErenEren ,Kuşaktan Kuşağa: Hollanda’daki Türk Diasporasının 60. Yılı programında konuşmasında şu ifadeleri kullandı

Hollanda’nın çok-kültürlü toplum yapısının temel taşlarını oluşturan Türk Toplumu, bugün ticaretten sivil topluma, bilimden kültür, sanat ve edebiyata, bürokrasiden siyasete kadar her alanda önemli başarılara imza atmaya devam ediyor."

"Köklerini unutmayan, diline, dinine, kimliğine sahip çıkan, on yıllardır kültürler ve toplumlar arasında barış ve dostluk köprüleri kuran yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızı sizlerin şahsında tüm kalbimle kutluyorum."

"Bizler YTB olarak “Nerede bir vatandaşımız varsa orada olmayı”, yurt dışındaki millet varlığımızı güçlendirmeyi, onların sorun ve ihtiyaçlarına her koşulda çözüm üretmeyi ve geleceği Türk Diasporasıyla birlikte kucaklamayı sürdüreceğiz."

Sedat TAPAN

Muhabir, journalist