Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Kapadokya Hackathon, genç yazılımcıların üretim ve turizmde yapay zekâ temelli projeleriyle kıyasıya rekabete sahne oldu. Nevşehir’in ilk kod maratonu olarak tarihe geçen etkinlikte, NEVÜ öğrencileri yenilikçi projeleriyle öne çıkarak büyük bir başarıya imza attı.
24 saat boyunca aralıksız süren yazılım geliştirme maratonunun ardından yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda dereceye giren takımlar belli oldu. Buna göre NEVÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan CodeCappadocia takımı, üretim bandında yapay zekâ tabanlı sorunlu patates ayıklama sistemi projesiyle birincilik ödülünü kazandı. Yine NEVÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin kurduğu Epsilon takımı, geliştirdikleri üç boyutlu animasyon tabanlı turizm rehberi ile ikinciliği elde etti. Ayrıca, NEVÜ’lü Ladygorithms takımı, tarım alanında kullanılan drone destekli yapay zekâ tabanlı ökse otu zararlısı tespit sistemi projesiyle mansiyon ödülüne layık görüldü.
Üçüncülük ödülünü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencilerinden oluşan TechNig takımı, yapay zekâ destekli otonom balon projesiyle aldı. Mansiyon ödüllerinde ise; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İTÜ As takımı, üretimde verimlilik ve iş sağlığı-güvenliği odaklı sistemiyle birinci mansiyona; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden sıcak hava balonu projesi ile ikinci mansiyona; yine Niğde’den DünRaDam takımı, kişiselleştirilmiş akıllı seyahat planlayıcısı projesiyle üçüncü mansiyona layık görüldü. Dördüncü mansiyon, akıllı rezervasyon planlama sistemi ile Bilkent Üniversitesi’nden Halenteck takımının oldu.
NEVÜ’nün hem ev sahibi kimliğiyle hem de öğrenci başarılarıyla bu organizasyona damga vurduğunu belirten NEVÜ Rektörü ve Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Aktekin, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak, Nevşehir’in ilk kod maratonuna ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduk. Ayrıca Kapadokya Hackathon’da öğrencilerimizin elde ettiği başarı, yalnızca üniversitemiz için değil, şehrimiz ve bölgemiz içinde gurur verici” dedi.
Aktekin devamında “Birincilik, ikincilik ve mansiyon ödüllerini kazanan takımlarımız, yapay zekâ teknolojileriyle sektörel sorunlara inovatif çözümler üreten bireyler olarak öne çıktı. Özellikle turizm ve üretim gibi kritik alanlara yönelik projeler, bu başarıyı daha da anlamlı kılıyor. Bu organizasyonda yalnızca sahnede değil, sahada da en güçlü şekilde yer aldık. Üniversitemizin akademik gücü, öğrenci potansiyeli ve teknoloji vizyonu, bu başarının temel taşlarını oluşturdu. Kapadokya Teknoparkımız tarafından düzenlenen, Kapadokya’nın girişimcilik ve teknoloji ekosistemine yön veren ve gençlerimizin geleceğini şekillendiren hackathonun geleneksel hale gelmesi ve her yıl daha geniş katılımla tekrarlanması için de desteklerimiz artarak devam edecek” diye konuştu.
Rektör Aktekin açıklamasının sonunda emeği geçen tüm akademisyenlere, mentorluk desteği sunan firmalara, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO), TOBB Nevşehir Genç Girişimciler Kurulu’na ve tüm katılımcılara teşekkür etti.