Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından, Özel Altınyıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri UMKE konusunda bilgilendirildi.

Nevşehir İl Sağlık Müdürlülüğü UMKE Biriminde bulunan eğitim ve toplantı salonunda gerçekleştirilen uyum eğitimine, eğitimci olarak Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri İl Birim Sorumlusu Sağlık Memuru Aygen TAŞPINAR ve İl Afet Birim Personeli Sağlık Memuru Hasan DOĞAN katılırken, geleceğin UMKE adayı olan Özel Altınyıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği (ATT) bölümü 11. sınıf öğrencilerine, UMKE ve UMKE Ekiplerinin kuruluş amacı ve çalışma esasları hakkında bilgiler verildi.


UMKE’nin Sağlık Bakanlığı tarafından 1999 depremi ve sonrasındaki afetlerde gözlenen kurtarma eksiklikleri, müdahalede gecikme gibi nedenlere bağlı oluşan crush sendromu komplikasyonlarını en aza indirgeme arayışları ardından 2004 yılında kurulduğunu belirten Taşpınar, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)’nin afet bölgesinde görev yapabilecek özellikte, yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluştuğunu vurguladı. Nevşehir’de de 7/24 göreve hazır 53 UMKE gönüllüsü personelinin bulunduğunu söyleyen Taşpınar, Nevşehir UMKE’nin kuruluşundan bugüne gerçekleştirmiş olduğu yurt içi ve yurt dışı görevler ve çalışmaları hakkında da bilgi vererek bu personelin kış ve yaz yapılan tatbikat ve kamplarla kendilerini sürekli yenilediklerini belirtti.


İl Afet Biriminde görev yapan ve aynı zamanda Dağcılık İl Temsilcisi olan Sağlık Memuru Hasan DOĞAN’da dağda arama kurtarma yöntemleri, kullanılan araç gereçler konusunda bilgiler verdi.


Toplantıya katılan öğrencilere daha sonra İl Afet Birim Deposu gezdirilerek, UMKE’de kullanılan tıbbi ve medikal malzemeler ile birlikte, arama ve kurtarma vakalarında kullanılan teknik malzemeler, sırt çantaları ve 4x4 UMKE araçlarının tanıtımı yapıldı.


İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Uzm.Dr. Ahmed A. SAVCI Özel Altınyıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencilerinin kendileri ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür etti.


Eğitim sonunda Okulun Meslek Dersleri Öğretmeni Fatma TUZDELENER ve öğrenciler Şube Müdürü Dr.Ahmed A. SAVCI ile Nevşehir UMKE ekibine teşekkür ederek çiçek takdim ettiler.