Nevşehir ve Kapadokya Bölgesinin Güçlü Sesi Anadolu'nun yükselen değeri FİB Haber.Com Medya ailesine katılan Nevşehir'in yetiştirdiği önemli değerlerimizden Dicle Üniversitesi Prof.Dr.Emrullah GÜNEY köşe yazılarıyla artık FİB Haber Medya okurlarıyla buluşacak...

Kıymetli hemşehrimiz Prof.Dr.Emrullah GÜNEY;

Siz değerli okuyucularımızla Bölgenin en güçlü ve en çok okunan 1 numaralı haber mecrası olarak www.fibhaber.com Ailesine hoş geldiniz diyor değerli yazı dizilerini merakla bekliyoruz...

 
EMRULLAH GÜNEY KİMDİR ?
1947 yılında Göre’de (Nevşehir ) doğdum. Babam Şükrü Güney İlkokul öğretmeni ve Gezici Başöğretmen olarak görev yapıyordu. Annem  Zatigül Zeynep Güney ev kadını idi.


İlkokulu Göre’de, Ortaokul ve Liseyi Nevşehir’de tamamladım. 1964 yılında girdiğim DTCF  Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Kürsüsünü 1968 yılında bitirdim.Fen Fakültesinde Genel Jeoloji sertifikasını ; Ziraat Fakültesinde Toprak sertifikasını  aldım. Eğitim-öğretim,didaktik konulu dersleri de DTCF’de izleyerek Pedagoji Sertifikasını elde ettim.



1969 içinde 6 ay teorik ve 6 ay pratik olmak üzere MTA Enstitüsü Genel Direktörlüğü’nün açtığı Yüksek Prospeksiyon kursunu izledim. Prospektör- obzerver  ünvanıyla l971, 14 Mayıs tarihine kadar çalıştım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bakır,kurşun,çinko aramalarında görev yaptım.Maden yatakları jeolojisi konusunda kendimi  yetiştirmeye çalıştım.



1971-1978 arasında Nevşehir, Ürgüp, Zara (Sıvas ), Kadışehri ( Yozgat ) gibi kentlerde ortaöğretim öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığında görev yaptım. Coğrafya, sosyal bilgiler derslerini verdim.



5 Haziran 1978’de Fırat Üniversitesi’nde  coğrafya  asistanı oldum. Edebiyat Fakültesinin Sosyal Antropoloji Bölümünde, Su Ürünleri Yüksek Okulunda, Jeoloji Mühendisliği Bölümünde dersleri yürüttüm. Lisede,üniversitede öğrenci iken ve özellikle MTA Enstitüsünde çalışırken başladığım diapozitif arşivi geliştirme çalışmalarına Üniversite mensubu olduktan sonra hız kazandırdım.


1980-1984 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü öğretim üyesi Prof Dr Metin Tuncel’in denetiminde “ Nevşehir Yöresinde Doğa Açısından Turizm “ adlı doktora tezimi hazırladım. 1 Mayıs 1984 ‘de savunarak “ Dr “ ünvanını aldım.


12 Eylül 1984’de Erciyes Üniversitesi’nde açılan Yardımcı Doçentlik Dil Sınavını başardıktan sonra Dicle Üniversitesi’ne başvurdum. 1 Ekim 1985’de Diyarbakır Eğitim Fakültesinde göreve başladım. Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanlığına ek olarak Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptım. Sanat Tarihi-Arkeoloji Bölümünde Kültür, uygarlık, Genel Tarihi Coğrafya, Türkiye Tarihi Coğrafyası, Antik Kentlerin Tarihi ve Coğrafyası, Doğa-İnsan İlişkileri, İnsan ve Çevre adlı dersleri verdim. Slayt gösterileri hazırladım , konferanslar verdim ve Doğa-İnsan-Ürün konulu sergiler düzenledim.


1986 yılında 6 ay süreyle Dekan yardımcısı ve 1 ay Dekan Vekili olarak görevlendirildim. 1987-1990 arasında Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı,Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi,  DÜ Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştım. 


27 Ekim 1995’de Doçent ünvanını aldım. DÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Coğrafya Yüksek Lisans Programı açılınca, dersler verdim ve bir adayın danışmanlığını üstlenerek  tezini sonuçlandırdım.


Hazırladığım bazı dosyalar Dicle Üniversitesi tarafından kitaplaştırılmıştır. Ayrıca Almanya’da 2 

ve  Holanda’da 1 kitabım Türk işçilerinin  çocukları için ders kitabı olarak yayınlanmıştır.



1997 yılı Şubat ayında YÖK-Dünya Bankası-Milli Eğitim Bakanlığı Program Geliştirme Koordinatörlüğünce Büyük Britanya’da coğrafya öğretmeni yetiştirme düzenini öğrenmek için gönderildim. Leeds, Nottingham üniversitelerinin  Eğitim fakültelerinde gözlemler yaptım.



Halen , Diyarbakır Eğitim Fakültesi’nde Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı olarak görevim sürmektedir. Fen-Edebiyat Fakültesinde de dersler vermekteyim.Milli Eğitim Bakanlığında,danışman olarak, Lise ders kitaplarının Avrupa Birliği Standartlarına uygun hale getirilmesi konularında çalışmalar yapmaktayım.


Eşim Hatice Güney İlköğretim Okulu öğretmenidir.Umut ve Mutlu adlı iki oğlumuz mimar olarak çalışmaktadırlar.



EMRULLAH GÜNEY                                            Haziran    2001 

Dicle Üniversitesi  öğretim üyesi

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





YAYINLARIM



-        Nevşehir  İli Yakın Çevre İncelemeleri . (Hatice Güney, Hüseyin , Sonsel Güney ile birlikte)

-        Nevşehir İli- Kapadokya.  (Hatice Güney,Hüseyin-Sonsel Güney ile birlikte)

-        Türkiye Coğrafyası. Hückelhoven. Almanya

-        Türkiye Coğrafyası- (Hüseyin Güney ile birlikte). Holanda

-        Nevşehir Folkloru:I. (Hüseyin Güney ile birlikte) 

-        Diyarbakır’da Doğa ve Kültür Turizmi

-        Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Aşiretlerin Yaylak ve Kışlakları,

-        Diyarbakır’ın Fırat Havzasında İki İlçesi:Çüngüş ve Çermik.

-        Jeomorfoloji Uygulama Atlası.

-        Jeomorfoloji Uygulaması.

-        Jeoloji-Jeomorfoloji Terimleri Sözlüğü.

-        Jeomorfoloji Sözlüğü.

-        Çevre Sorunları.

-        Genel Ortam Bozulması.

-        Türkiye’de Çevre Sorunları

-        Doğa-insan-ürün (çeviri)

-        Göçer-Konar Kaşgaylar, Türkistan’da Uygurlar, Afganistan’da Türkmenler.

-        Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşımızın Destanı ( 1919-1922)

-        Kuvayı Milliye Güzellemesi

-        Antik Çağ Türkiye Tarihi Coğrafya Bölgeleri.

-        Antik Çağ Türkiye Kentleri.

-        Türkiye Hidrografyası



Turizm, çevre, eğitim konularında çeşitli dergilerde yayınlanmış makalelerim ve  çeviri yazılarım vardır