Sadakatin simgesi olarak gösterilen ve nesli tükenmekte olan angut kuşları Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçelerinde Kızılırmak nehri kenarlarında, Acıgöl ilçesi Tatlarin barajında da gölet kenarında görüntülendi.

Bölgemizde nadiren görülen angut, ördek gillerden yabani su kuşları olup tek eşlidirler. Çiftlerinden ayrılmayan angutların avlanması her mevsim yasaktır...

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Tatlarin beldesinde bulunan baraj gölünde yumurtadan çıkan 12 adet angut yavruları sulak alanda yiyecek ararken görüldü.

Nesli tükenmekte olan angut ve yavruları kıyıda yiyecek ararken yanlarına yaklaşan köpekleri görünce hemen yavrularıyla birlikte kendilerini barajın sularına bıraktı.

Nevşehir'in Avanos ilçesi Köybağı mevkiinde de bir çift "Angut (ya da Angıt) kuşu" fotoğraf sanatçısı Mustafa Taşkın'ın objektiflerine yansıdı...

Göl bataklık ve akarsularda yaşayan ve yaklaşık 8-10 yıl ömrü olan angut kuşu ördek-kaz karışımı bir perde ayaklı su kuşudur.Bu kuş türü eşi öldükten sonra başka eş kabul etmeden tek başına ömrünün sonuna kadar yaşar.Sadakat angut kuşunu diğer hayvanlardan ayıran önemli bir özelliktir kelaynakların da angutlar gibi tek eşli olarak yaşar.Ayrıca Angut kuşunun ''Bu yas durumu ömrünün sonuna kadar da devam eder.''

Bundan sonra bazılarına Angut demeden önce bir kez daha düşünelim...

İşte Angut Kuşu hakkında hiç bilemedikleriniz...


Angut kuşu, beyaz başlı, kahverengi gövdeli ve siyah kuyruklu olan, ördeği andıran, evcilleştirilebilir bir yabani kuş türüdür. Dünyanın farklı noktalarında görülebiliyor olsa da yoğun olarak yaşadıkları alanlar Avrupa'nın Güneydoğusundan, Çin'e kadar olan bölgedir. Kışları daha ılıman bir iklim söz konusu olduğundan Güney Asya'ya göç ederler. Boyları 70 cm civarında olan Angut kuşlarının doğal yaşam ortamları sazlıklardır ancak kafeslerde de rahatça beslenebilen nadir ördek türlerinden biridir. Erkek olanların boyun kısımlarında siyah bir halka varken dişi olanların göz çevresi ve boyun bölgeleri beyazdır. Tohum, mısır ve yeşilliklerle beslenen bu kuş türü karakteristik özelliklerinden dolayı çeşitli inanışlarda ve argoda kendisine yer edinmiştir.

Angut kuşlarının en bilinen özelliklerinden biri sadakatleridir. Çoğu kuş türü üreme konusunda kur döneminin ardından farklı kuşlarla çiftleşirken Angut kuşu tek bir eşle çiftleşir ve ölene kadar farklı bir kuşla birlikte olmaz. Eşi öldükten sonra da farklı bir çiftleşme yaşamayan bu kuş türünün yas tuttuğuna inanılır. Slav mitolojisinde kutsal olarak kabul edilen, dünyada birçok inanışta aşk ve evlilikle bağdaştırılan Angut kuşu Türkiye'de çok farklı bir alanda; argo dilinde kendisine yer edinmiştir. Rüzgârı arkasına alarak yere konduğu için iniş esnasında sendeleyen bu kuş türünün ismi argoda "saf, aptal, kaba" gibi anlamlara gelen "angut" kelimesiyle anılmaktadır.

Doğal ortamlarında tavşan ve benzeri hayvanların toprakta kazmış oldukları oyuklara yumurtlayan dişi Angut kuşları eğer evcil olarak beslenecekler ise yumurtlayabilmeleri için bulundukları alandaki toprağa tıpkı doğal ortamlarında olduğu gibi çukurlar kazılmalıdır. Mart aylarında çiftleşen bu kuş türü 28 günlük bir kuluçka dönemine sahiptir ve 8 ile 16 arasında yumurta yumurtlar. Perde ayaklı canlılar grubundan olan Angut kuşunun ortalama 8 - 10 yıl arasında değişen ömürleri vardır.

Yabani kuş türlerinden biri olmasına rağmen kolay evcilleştirilebilir ve beslenme sürecinde sorun yaratma ihtimali oldukça düşüktür. Besin olarak özel hazırlanmış kuş yemleri, arpa, mısır, buğday ve benzeri maddeler verilebilir. Yeşillik de beslenme konusunda unutulmaması gereken bir detaydır ancak çok fazla yeşillik Angut kuşunun sindirim sistemini bozabileceğinden bu konuda dikkatli olunmalıdır. Zemini çim kaplanmış tel kafeslerde barınabilirler fakat yüzücü bir kuş türü olduğundan her zaman ulaşabilecekleri bir havuz ya da su ile kaplı bir alan olmalıdır. Kendi aralarında sorun yaşama ihtimalleri çok düşük olsa da eğer farklı kuş türleriyle besleniyorlarsa ve bulundukları alanda rahat edemiyorlarsa problem çıkarma durumları söz konusu olabilir. Çiftleşme dönemlerinin ardından kendi yaptıkları bir alana veya yuvalarına değil de toprak bir alana yumurtlarlar. Bu yüzden bulundukları alana 15 - 20 cm büyüklüğünde bir çukur açılabileceği gibi aynı büyüklükte tahta bir kuluçka da toprağa yerleştirilebilir. Bu şekilde dişi kuş uygun bir alan arama gereği duymadan yumurtlamış olacaktır.

Ayrıca ülkemizde bir kuş türü olduğu bilinmeden yerme amaçlı kullanılan angut kuşu için yazılan hikayeler ve şiirler de mevcuttur. Bu hikayelerde ve şiirlerde genellikle dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi Angut kuşunun sadakati ve saflığı vurgulanır.