CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Gazi'lerimiz ve engelli vatandaşların yaşadıkları ortez ve protez sorunlarının T. C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

          Aşağıdaki sorularımın, T. C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırmasını saygılarımla arz ederim. 10/06/2022
                                                                                                                    Av. Faruk SARIASLAN
                                                                                                                     Nevşehir Milletvekili


Terörle mücadele gazilerimizin ve engelli yurttaşlarımızın kullandığı ortez ve protez’leri için hazırlanan SUT listesi uzun yıllardır güncellenmemiştir. Tüm gazilerimiz, 1 yıl süre ile sıra bekletilerek Ankara Gaziler Hastanesine mecbur bırakılmıştır. Yıllardır değişmeyen protez ve ortez fiyatları acilen güncellenerek, gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımız mağdur olmadan istedikleri protez ve ortez merkezlerinde protezlerini yaptırabilmelidirler. SGK’nın engellilerimize ve gazilerimize ödediği protezve ortez bedelleri enflasyon ve kur artışları karşısında çok düşük fiyatlarda kalmıştır.Bu nedenle ortaya çıkan binlerce liralık farkı ihtiyaç sahipleri kendi cebinden ödemektedir. Ödeyemeyen engelli vatandaşlarımız kırık, bozuk protezlerikullanmak zorunda kalmakta ya da evlerinden çıkamamaktadır.

Bu bağlamda, 
1-    Protez ve ortez Fiyatları son 1 yılda ikiye katlanmışken SGK’nınbu cihazlar için ödediğimiktar 10 yıldır neden değişmemiştir?
2-    Protez ve ortez cihazlarının alınabilmesi için SGK tarafından karşılanan miktarın artırılması yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
3-    Gazilerimizin ve engelli vatandaşlarımızın yaşamış oldukları bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için fiyat ve katkı paylarının güncellemesi ne zaman yapılacaktır?