Kapadokya Üniversitesi, bu vizyonuyla Slow Food Uluslararası Konsey Toplantısı’nın yalnızca ev sahibi olarak değil, sürdürülebilir turizm ve yerel kalkınma adına Türkiye’ye örnek teşkil edecek model bir iş birliğinin merkezinde yer alıyor.

Ünlü şefler Nevşehir'de Slow Food Buluşması'na katılacak.

Slow Food Uluslararası Konseyi Başkanı Edward Mukiibi, Yönetim Kurulu Üyeleri, Slow Food Uluslararası Konseyi Genel Sekreteri ve Türkiye’den temsilcilerin katılımıyla küresel ve yerel gıda sistemleri birbirinden önemli seminerlerle de ele alınacak. Türkiye’de Slow Food üzerine çalışmalar yürüten, alanında uzman konuklar ve temsilciler de herkese açık olacak bu seminerlerde bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.

Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek seminerlerde, Slow Food hareketinin savunduğu iyi, temiz ve adil gıda yaklaşımını birlikte keşfediyoruz.

Böylece Kapadokya, yalnızca Slow Food Uluslararası Konsey Toplantısı’na değil, aynı zamanda geniş katılımlı bir bilgi ve farkındalık platformuna ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Slow Food liderleri'nin Kapadokya Üniversitesi’nde bir araya geleceği etkinlikler halka açık ve YouTube üzerinden canlı yayınlanacak.

Yerel tatlar, kültürel miras ve dayanışma için bizimle olun!

Slow Food Nedir?

Slow food en basit tabirle yerel yemek kültürüdür. Kelime anlamına bakacak olursak “yavaş yemek” anlamına gelmektedir. Fast foodun düşmanı olarak bilinse de bizim önceliğimiz sağlığımız açısından slow food olmalıdır. Slow food, orijinal lezzetlerin korunması, yerel yemeklerin korunup yerel malzemelerle pişirilmesini amaçlar. Slow food daha çok sağlıklı beslenme üzerine yoğunlaşmaktadır. Tabi tüm yerel yemekler sağlıklı diyemeyiz ama birçoğu fast food yiyeceklerine göre daha sağlıklıdır.

Yağlı, paket ürün gibi yiyeceklerin yanı sıra sebze, haşlama ile yapılan yiyecekler tüketildiğinde insan vücudunun daha sağlıklı olduğunu görmek çok zor olmayacaktır.

Bu noktada mümkün olduğunca dışarıdan ürün tüketmemek ve içinde bulunduğunuz mevsime göre besinleri tüketmek çok önemlidir. Yani hepimizin severek yediği salatalık, yaz ayında tüketilmeli. Slow food akımına göre tükettiğiniz besinlerin nereden geldiğini ve nasıl yetiştirildiğini bilmeniz gerekir.

Slow Food’un İnsanlara Faydaları:

  • Yöresel/ yerel yemeklere hâkim olmak
  • Çiftçi ve işçilerinin yaptığı işe saygı duymak
  • Sağlıklı beslenmek
  • Yaşam kalitesini arttırmak
  • Tüketirken üretmeyi kendine ve çevreye aşılamak
  • Doğaya ve biyoçeşitliliğe değer vermek

Fast Food ve Slow Food Arasındaki Farklar

Slow food, kişinin sağlıklı beslenmesini amaçlarken fast food insan sağlığına zararlı besinleri yemeye yönlendirir. Fast food dakikalar içinde yapılan yemeği insanlara sunarken slow food, daha çok hem yaparken hem yerken zevk alınan yemeklere yöneliktir. Slow food, yavaş ve sağlıklı besinler ortaya sunar fakat fast food hızlı, bol yağlı ve sağlıksız ürünler sunar.

Konuyu toparlayıp özetlemek gerekirse fast food insan sağlığını riske atarken slow food insan sağlığına iyi gelebilecek ürünler sunar. Sizler de slow foodla beslenmeli ve çocuklarınızı bu yönde alışkanlık kazanmaya yönlendirmelisiniz.