Topaç köyü son yıllarda ekimini yaptığı sarımsak ile köyün adını duyuruyor.

Konu hakkında FİB Haber Merkezimize açıklamalarda bulunan Topaç Köyü Muhtarı Yüksel Toprakçı, Tamamı organik tarım esaslarına dayalı olarak ve ziraat mühendisleri denetiminde en modern tarım araç gereçleri ile üretimimiz olan Topaç Sarımsağı artık tüketici tarafından aranılan bir marka olma yolunda...Bu durum en çokta Topaçlı çiftçilerimizi mutlu ediyor dedi.

Topaç Köyü Muhtarı Yüksel Toprakçı, son 10 yıl içerisinde büyük özveri ile yetiştirdiğimiz Topaç Sarımsağı artık köyümüzle anılır oldu.

Ekimin, makineli sisteme dönüştürülmesindeki amacın; hem işçilik hem de var olan yoğun talebe cevap vermek olduğunu kaydeden Toprakçı, “Bu sarımsağın satışı sadece Topaç ve Acıgölle sınırlı değil. Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Derinkuyu, Hacıbektaş, Kozaklı ve Nevşehir ile diğer yakın komşu il ve ilçelerimizden de talep oluyor. Sarımsak sürekli fiyatı yükselen bir ürün. Bizler sarımsağın kilosunu 5-8 lira arasında tutmaya çalışıyoruz. Amacımız önümüzdeki yıl sarımsakta verimi artırıp fiyatı daha da aşağıya çekmektir. Çünkü sarımsak artık turşuluk alanından çıkıp, mutfaklarda 12 ay boyunca kullanılabilen bir ürün haline geldi. Aynı zamanda sağlık açısından da sarımsağın faydalı olması, geçmiş tarihinin milattan önce 7 binli yıllara dayanması ve 'Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bunun iyileştirici ve iştah açıcı, aynı zamanda da vücudun stresini ve yorgunluğunu alan bir ürün olarak bahsetmesi’ nedeniyle günümüzde de bu ürüne olan rağbet her geçen yıl artmaktadır. Özellikle son 2 yıldır ekimini yaptığımız sarımsağın tohumunun kaliteli olması ve iri dişli olmasından dolayı yoğun talep görüyor. Bizler sarımsak üretimini daha da artırıp, hem fiyat anlamında müşteriyi memnun edeceğiz hem de müşteri daha çok sarımsak tüketecek." diye konuştu.

Acıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Gökpınar da son yıllarda çiftçilerimizde alternatif ürünlere yönelmelerin olduğunu söyledi. Gökpınar, patates, soğan, pancar ve hububat ürünlerinin yanı sıra alternatif ürün olarak Sarımsak ekimi de yapılmaktadır. Vatandaşlarımız geçtiğimiz yıllarda küçük ölçekli yani deneme amaçlı ekim yaptığı sarımsak kaliteli ve bol verimli üretim yapınca ekim alanlarını büyüttü. Bu bakımdan biz de ziraat odası olarak çiftçilerimizin alternatif ürünlere yönelmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.