Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde, bağcılığın tanıtılması ve teşvik edilmesi amacıyla belediye öncülüğünde düzenlenen "51. Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu Festivali" başladı.

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde 1967 yılında ilki gerçekleştirilen bu yıl  51. Uluslararası Bağ Bozumu festivali düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. Düzenlenen yürüyüşe Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk’ün yanı sıra ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Ürgüp meydanında Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımının marşları ile başlayan Ürgüp Bağ Bozumu festivaline Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün, Emre Çalışkan, Filiz Kılıç, Ürgüp Kaymakamı Refik Özsoy, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran, MHP İl Başkanı Adnan Doğu, Belediye Başkanları, Daire Müdürleri, Kurum amirleri, siyasi partilerden yetkililer, Ürgüp'lü vatandaşlar ve bölgede bulunan yerli ve yabancı turistler katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk;  "Ürgüp: adını duyunca heyecanlandıran, yerel halkı için ayrı, gelen ziyaretçiler için apayrı hisler barındıran, dünya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, beşeri yapının ilk izlerini taşıyan, masalsı peri bacaları ve kayaç yapısıyla dünyanın en gözde bölgesi, misafirperverliği ile dünyaya nam salmış, tarih, kültür ve ibadet başta olmak üzere , gastronomi, aktivite, spor ve organizasyon turizmiyle Mevlana’nın tabiri ile “gel ne olursan ol gel” diye tüm insanlığı kentimize davet eden misyonu ile tarihin bizlere en büyük armağanıdır.

Böyle bir kentte doğup büyümüş olmanın sonrasında da hizmet etme şansı bulmanın gururu ve heyecanı kabul edersiniz ki tahmin edilemez. Şahsım ve ekibimin göreve geldiğimizde ki en öncelikli planlarımızdan bir tanesi Ürgüp’ümüzün marka değerini ve yaşam kalitesini eşit düzeyde olabildiğince yukarı çekmekti. Bu doğrultuda asli belediyecilik unsurlarımız ne ise sosyal belediyecilik unsurlarımızda o olmuştur bizler için. İnsanları kentimizde gezdiren yolu inşa ederken, kentimizde güzel zaman geçirmesi ve memnun ayrılması için de çalışmalarımızı hiç aksatmadık. Aynı şekilde hemşerilerimizi de hiçbir sosyallikten eksik bırakmadık.

Turizm çeşitliliğini artırmak için spor, aktivite ve organizasyon turizmine de çok önem verdik ki, % 80 i turizmden geçinen bir kentin daha refah bir yaşam sunması arzusuyla, Türkiye’nin, hatta dünyanın en elit ve mistik kentlerinden birisi olan Ürgüp’ü marka değeri olarak da o seviyeye çıkardık. Bugün hiçbir kapı yoktur ki Ürgüp deyince açılmayacak. Bu çalışmalarımızdan en önem verdiklerimizden bir tanesi de elbette bugün bizleri bir araya getiren ilki 1967 yılında yapılan ve o gün bu gündür devam eden, bugün 51.si başlayan bağ bozumu festivalimizdir.

Biz bağ bozumu festivalimize başka bir boyut kazandırdık. Sadece bağ ve üzüm düsturundan çıkartıp, içine kültürü, sanatı ve yerel yaşam izlenimlerini de ekledik. Ve 4. Kez yaptığımız bu festivali her yıl 1 adım ileriye taşıma gayretinde bulunduk. Ki tarımı ve turizmi birleştiren bir sembol haline getirdik. Ürgüp’ün 5000 yıllık bağcılık kültürünü turizmle entegre edip daha göz önünde olmasına gayret ettik.

İçerisinde kültür, sanat, aktivite, yarışma, eğlence, müzik, folklor, dans, gibi bir çok unsuru barındıran 4 gün sürecek, 51. Uluslararası Bağ bozumu festivalimiz başlıyor. İyi eğlenceler diliyorum." ifadelerinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Ürgüplü üzüm üreticileri siyah ve beyaz üzüm kategorilerinde yarıştılar.

Beyaz üzüm yarışmasında;

1. Ürgüp'te en güzel beyaz üzüm yetiştiren üretici Ulaşlı köyünden Recep Yazgın'a yarım altın,

2.Karacaören köyünden yarışma ikincisi Ali Çeri çeyrek altın,

3.Çökek köyünden Mehmet Süer Yarışma 3.'ne gram altın,

Siyah üzüm yarışmasında;

1.Ürgüp'te en güzel siyah üzüm yetiştiren üretici Karacaören köyünden Ali Çeri yarışmanın birincisi oldular. 

2.Sofular köyünden Huriye Koçak 2.,

3.Aksalur köyünden Bekir Yaman 3.,

Daha sonra düzenlenen Üzüm ezme yarışmasını Ürgüp yöresi halk oyunları gösterileri ve Gürcistan'dan gelen halk dansları topluluğunun gösterileri takip etti.

Dört gün boyunca her akşam ilçe merkezindeki şölen alanında düzenlenecek olan ücretsiz konserlerde şu sanatçılar sahne alacak;

•        6 Eylül Çarşamba : Trt Alaturka Akşamlar – Mine Geçili – İsmail Özkan – Gülşen Kutlu

•        7 Eylül Perşembe: Doğukan Alsay ve Ece Mumay

•        8 Eylül Cuma – Doğukan Alsay ve İlyas Yalçıntaş

•        9 Eylül Cumartesi – Doğukan Alsay ve ZARA