AKP önündeki seçenekler
       Seçim sonrası haber ve yorumları takip ederek bugünlere geldik. Şimdi bu değerlendirmelerin ışığında son günlerde en çok ağır basan seçenekleri gözden geçiriyoruz.
1: Çok erken seçim:
      Partilerin durduğu noktalar, koalisyona yaklaşımları ve bazı partilerin sürekli kapılarını kapatılması neden ile özellikle Cumhurbaşkanı tarifinden benimsenen bir seçenek olarak son günlerde konuşulmaktadır.
    Bu seçenek de kaç ay içinde tekrar seçim yapılması on görülüyor. Bu çok erken seçimde AKP ye oy vermeyen seçmenin tekrar kazanması amaçlanıyor. Oluşan belirsizlik, huzursuzluk ve ekonomik durgunluk insanları yormaktadır. Bu nedenle AKP ye oy vermeyenlerin aklına gelen bu ki, önceki dönemde en az huzurumuz vardı keşke AKP ye oy verseydik sözleri duyulmaya başlamıştır. böylece oy potansiyeli tekrar AKP ye döndürmeye çalışılacaktır.
    Ancak bu bir risk olup seçime kader elde olmayan veya öngörülmeyen nedenlerden dolayı istenilen sonuç alınmayabilir. Acaba milletvekillerin tutumu bu arada ne olacak? Acaba kaç ayı içinde seçime giderek uzun çaba sonucu milletvekili olarak seçilen kişilerin tepkisi ile Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP üzerinde kontrolünü zedelemez mi?
2: Geç erken seçim:
    Bu seçenek oluşan koalisyonla en erken 2 yıl sonra seçime gitmek. Bu seçenek daha çok Başbakan Ahmet Davutoğlu tarifinden benimsenen yol olarak gösteriliyor.
Bu seçenek için en uygun AKP+MHP koalisyonudur. Çünkü tabanlar birbirine çok yakın. Ancak kürt açılım sürecinde oluşan aksaklıklar sorun yaratabilir.
     Bu 2 yıl içinde AKP’nin geniş medya ağı tarafından kürt açılım sürecindeki problemleri ve aksaklıkları gibi birçok sorunun nedeni MHP gösterilecek. AKP her şeyi yapmak istediğini ancak MHP neden ile yapamadığı görüntüsü verilecek.
     Sonunda Devlet Bahçeli erken seçim diyerek tarih verdiğinde MHP Türkiye’yi erken seçime sokan parti durumuna gelecek. Sonuçta MHP Türkiye’yi kaosa sokacak parti olarak, AKP Türkiye’yi bu kaostan kurtaran parti durumuna gelerek, Birçok MHP oyu AKP ye kayacak.  
Bu seçenek sonucunda AKP, MHP den ve HDP, CHP’den oy alarak yeni bir seçim sonrası tablo oluşacak. AKP tek başına hükümet CHP ana muhalefet ve HDP yavru ana muhalefet parti olması şeklinde düşünülmektedir.
      Ancak bu olaylar gözüktüğü gibi olmayabilir. Çünkü elde olmayan iç ve dış etkenler bu kontrolü ortadan kaldırdığından veya etkilediğinde o zaman hiç tahmin edilemeyen sonuçlar oluşabilir.    
                                                                                Ali Haydar
                                                        09.07.2015