Nevşehir Süt Üreticileri Birliği, buzağı desteklemelerinden yararlanmak isteyenlere yön veriyor.
Konuya ilişkin Süt Birliğinden yapılan açıklamada desteklemelerden yararlanmak isteyenlerin neler yapmaları gerektiği de anlatılıyor.
O açıklamalarda; “Buzağı Desteklemesinden yararlanacak olanlar için uygulanacak şart  şunlar; Buzağı, TÜRKVET ve e-lslah’a kayıtlı, 2016 yılı doğumlu ve doğum tarihi TÜRKVET ve e-Islah’ta aynı olmalıdır. Buzağı, doğduğu işletmesinde en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmalıdır. Doğduğu işletmesinde 4 (dört) aydan önce ölen, kesilen veya başka işletmeye gidenler bu desteklemeden yararlandırılmaz. Ancak, buzağı yetiştirmeyen entansif süt işletmeleri, il/ilçe müdürlüğü onayı ile 4 (dört) aydan önce buzağı satabilir, bu buzağı 120 (yüzyirmi) gün yaşamış ve aşıları tamamlanmışsa desteklemeden yararlandırılır. İşletmede bulunma süresi TÜRKVET ve e-Islahtan alınır. TÜRKVET veya e-Islah sistemlerinden birisinde 4 (dört) aydan önce sürüden çıktığı tespit edilenler, bu desteklemeden yararlandırılmaz.ç) Aşısız ari işletme statüsü kazanan işletmeler hariç olmak üzere tüm buzağıların programlı aşıları yapılmış ve aşı bilgileri TÜRKVET’e kaydedilmiş olmalıdır.
Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılır. İkiz veya üçüz doğan her buzağı için ayrı ayrı destekleme ödemesi yapılır. Destekleme ödemesi buzağının doğduğu işletme numarası üzerinden yapılır. Buzağının doğum bilgisi e-Islah veri tabanından alınır. Doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi e-Islahta belirlenemeyen buzağılar için destekleme ödemesi yapılmaz.
Buzağıların zamanında küpelerilmesi, TÜRKVET ve e-lslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, Brusella ve Şap aşılarının yaptırılmasından yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından ise görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur. Yetiştiriciler, işletme bilgileri ile buzağılarının desteklemeye esas kayıtlarının 1/8/2017 tarihine kadar TÜRKVET ve e-lslah veri tabanlarında güncellenmesinden sorumludur. Bu tarihten sonra söz konusu kayıtlara itiraz edilemez. Güncelleme başvuruları en geç 15/7/2017 tarihine kadar yapılabilir” deniliyor.