Nevşehir’de yıllarca Damat İbrahimpaşa külliyesi bünyesinde hizmet veren il halk kütüphanesi çeyrek asrı geçen bir süre içerisinde aynı binada hizmet vermeye devam ediyor.

Lâle devrinin ünlü sadrazamı Damat İbrahim Paşa zamanında Muşkara (Nevşehir) çok gelişti. Sarayın Mimarbaşısı Mehmet Ağa Muşkara'ya gönderildi ve birçok eserlerin yapılması sağlandı. Bu eserlerin içinde en önemlisi sadrazamın adı verilen Damat İbrahim Paşa külliyesi.

18. Yüzyılda Lâle Devri Osmanlı Mimarîsinin İstanbul dışındaki bir örneği olması bakımından büyük önem taşımakta. Nevşehir kalesinin eteğinde yer alan külliye; Camii, Medrese, İmaret, Sıbyan Mektebi, Hamam ve Kervansaraydan meydana gelir. 1727 Yılında tamamlanan külliyenin Medrese bölümünde hizmet vermeye başlayan kütüphane ; Damat İbrahim Paşanın da desteği ile İstanbul'dan değerli kitaplar getirtilerek kütüphane koleksiyonu çok zenginleştirilmiştir. Ancak Türk-İslâm müzesinin kurulması esnasında kütüphanenin kıymetli eserleri İstanbul'a geri gönderilmiş.

Külliyede 1987 yılına kadar hizmet veren Kütüphane Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan Kültür Merkezi  binasında kendisine ayrılan yere taşınarak 24 Temmuz 1987 tarihinden itibaren burada hizmetine devam etmekte.

Külliye ise şube kütüphanesi olarak hizmet vermeye devam etmekte. Kültür Merkezindeki binanın 669 Metrekare kullanım alanı var. Giriş katında Çocuk Bölümü ve Ödünç Verme Bölümü;  İkinci katta ise İnternet Erişim Merkezi, Süreli Yayınlar Bölümü, idari bürolar, yetişkinler için Okuma Salonu, Teknik Hizmetler Bölümü ve depo bölümleri bulunmakta.