Tekonolojik gelişmeleri yakından takip eden Nevşehir Gündemin adresi www.fibhaber.com Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı'da 4,5 G'ye geçti. Sim kartını ücretsiz yenileyen Çapacı, bu hizmeti sunan Türk Telokom'a teşekkür etti.

Türk Telekom, 1 Nisan’da en hızlı 4.5G’den 3 kat daha hızlı GiGA 4.5 G ile dünyanın en hızlı mobil deneyimini sunacak. Peki, nedir bu GiGA 4.5 G?

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan yaptığı açıklamasında; Türk Telekom
, 1 Nisan’dan itibaren 4.5G ile değişecek iletişim ve eğlence anlayışını yansıtmak amacıyla “Sanal gerçeklik” teknolojisi Türkiye’de ilk kez uygulamaya girecek.

Mobil dünyanın en iyileriyle yaptıkları işbirliklerini anlatan Rami Aslan, Wi-Fi ve 4.5G altyapılarını birleştiren ‘GiGA 4.5G’  teknolojisini Türkiye’de müşterilerine sunan ilk operatör olmak üzere dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Kore Telecom ile işbirliği yaptıklarını açıkladı.
Aslan ayrıca "Mobilde saniyede 1 gigabit hızını, 1 Nisan’dan itibaren Türkiye’nin 81 ilinde aynı anda müşterilerimize sunacağız. Böylece Türk Telekom, “en hızlı 4.5G’den 3 kat daha hızlı” GiGA 4.5G teknolojisini Türkiye’de müşterilerine sunabilen ilk operatör olacak" ifadelerini kullandı.
Türk Telekom’un Fiber Güçlü 4.5G hizmeti müşteriye;
- En hızlı 4.5G’den 3 kat daha hızlı mobil internet deneyimi,
- Güvenilir ve yaygın altyapı sayesinde her zaman ve her yerde kesintisiz ve kaliteli iletişim,
- Kullanıcıların ev ve ofislerinde yaşadıkları veri indirme ve yükleme hızı ve kalitesinin mobilde de devamını,
- Büyük şehirlerin yanı sıra kırsal bölgelerde dahi yüksek performanslı ve kesintisiz iletişim olanağı,
- HD kalitesinde mobil televizyon deneyimi sağlayacak

Nedir bu 4.5G? Bize ne kazandıracak? 4.5G ile erişim hızı artınca bu durum internet paket fiyatlarına nasıl etki edecek? İşte cevapları, artıları ve eksileri.
Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına 4G yani 4’üncü Jenerasyon adı veriliyor. Türkiye’de 4G yerine LTE Advanced kullanılacağı için bu isim, 4G yerine 4.5G olarak yeniden tanımlandı.
4.5G Ne kadar hızlı?
Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hız vaat ediyor. Ancak 4.5G ya da gerçek adıyla LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine çıkabiliyor. 4.5G bize 8GB bir filmi 6 dakikada yükleme şansı sunabiliyor. Günlük hayatımızda bugün kullandığımız 3G şebekeleri eğer yoğun değillerse 25Mbps'lik hıza çıkabiliyor. Ama bu hız asla kesin olarak tecrübe edilebilmiş değil. Yani 4.5G’nin de vaat ettiği hız aslında kağıt üzerinde bir rakam şimdilik.
4.5 G Ne işe yarar?
Aslında bugün NŞA (Normal Şartlar Altında) son derece yeterli olabilen 3G, web dolaşımlarında ve iletişimde işimize yarıyor. Öte yandan 4.5G ile video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz “buffer”yapmadan çalışacak. Skype, Facebook Messenger ya da Hangouts gibi görüntülü iletişim uygulamaları yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan sohbet etmemize izin veriyor olacaklar. Özellikle büyük ve ağır dosyaları bulut tabanlı depolama sistemlerine indirip yüklerken son derece hızlı olduğu anlaşılacak. 
+.%G nedir hakkında her şey
4.5G'ye geçtiğimizde neler değişecek?
4.5G’li sim kartlarını alan kullanıcılar bankacılık işlemlerinde sıkıntı yaşayabilir. Bunun sebebi de internet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi. Birçok banka internet sitelerinin ana sayfalarından bilgilendirmeler paylaşarak müşterilerine konu hakkında bilgi verdi. Bu bilgileri takip etmekte fayda var.
4.5G bataryalarımızı bitirecek mi?
2G'de telefonun ortalama şarjı 4-5 gün dayanabiliyordu, 3G'ye geçişle birlikte bu tüketim süresi 24 saate kadar düştü ancak 4.5G ile daha fazla video izleyeceğimizi hesaba katarsak yüksek hız ve kesintisiz video deneyimi şarj ömrünü kısmen de olsa azaltabilir.
4.5G bilgisayara gelecek mi?
Akıllı telefonlar aynı zamanda bir modem hizmeti verebildikleri için 4.5G hızını dizüstü bilgisayarlarınızda da kullanmak mümkün olacak. 4.G ile birlikte ADSL zamanla ortadan kalkacak gibi görünüyor. Evdeki fiber internetin hızı ise şuan için değişmeyecek ancak 4.5G'de kotaların artmasıyla fiberde de hem hız hem de kotaların artması da muhtemel bir olasılık. 
4.5G bağlantısı biraz yavaş mı?
3G bağlantısına sahip iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesi bağlantısı ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. 4.5G’de bu rakamın 8 saniyeye kadar çıkması bekleniyor. Bunun sebebi de yeni teknolojinin kullanılmaya başladığı ilk dönemlerde kapsama alanlarının geniş olmaması ve iletişim operatörü şebekelerindeki 4.5G penetrasyonunun yüzde 20 civarında olması. Örnek verecek olursak 4.5G şebekesine bağlı bir abone 3G şebekesine bağlı birini aramak istediğinde, 4.5G’ye bağlı akıllı telefon arama şebekesini 3G’ye göre adapte etmek zorunda kalacak. Bu işlem sırasında 3 saniyelik bir gecikme yaşanacak.
4.5G pahalı bir servis mi?
Aslında hayır. Çünkü bir görüşe göre,  4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. Bundan dolayı operatörler örneğin 4GB internet paketlerini  6GB'a aynı tarifede çıkararak birim maliyet fiyatlarını düşürebilirler. Bu son derece mantıklı bir pazarlama stratejisi olabilir. Ancak burası Türkiye, dereyi görmeden de paçayı sıvamamak gerekiyor. 
3G’ye ne olacak?
Aslında 3G kullananlar da bu durumdan karlı çıkacaklar. 4.5G frekansının servis vermesiyle beraber, 3G hizmetlerinin kapasitesi artacak. Kısaca 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G ile yaşanan sıkıntılarda göreceli olarak azalacaklar.