Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından güdümlü proje desteği kapsamında finanse edilen ve  Kırıkkale Üniversitesi tarafından uygulanan gerçekleştirilen “Biyouyumluluk Yakıt ve Çevre Analizi Laboratuvarları” açılış töreni 3 Aralık 2015 tarihinde Kırıkkale Üniversitesi’nde (KÜ) gerçekleştirildi.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirilen açılış törenine, AHİKA Yönetim Kurulu üyeleri; Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı EKREM Gök’ün yanısıra, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Organize Sanayi bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Aydın, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, öğretim görevlileri ve davetliler katıldı.

KÜ Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuarları Müdür Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Siyami Karahan,  laboratuarlarda yapılacak çalışmaların ilimize, bölgemize ve ülkemize sağlayacağı katkılar ile üniversite-sanayi işbirliği alanında önemli bir yol kat edileceğini söyledi. Karahan,  yakıt analiz laboratuarı ile Kırıkkale ve çevresinin akaryakıt sektörünün test ve analiz ihtiyacını büyük oranda karşılarken firmaların zamanı daha etkin kullanmalarını sağlayacak ve maliyetleri düşüreceğini de ifade etti.  Laboratuarın 2014 yılında 94.000 TL ve 2015 yılında 393.000 TL gelir elde ettiğini ayrıca vurguladı

Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, bu projenin Türkiye de örnek bir proje olduğunu, özellikle akreditasyon çalışmalarının bitmesiyle daha büyük başarılar elde edileceğini ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız’da, bu projenin sadece TR71 bölgesine değil, tüm Türkiye’ye hitap edecek bir proje olduğunu dile getirdi.

Açılışta konuşan Kırıkkale Valisi ve AHİKA Yönetim Kurulu Üyesi  Ali Kolat; “Ben, Kırıkkale’de göreve başladığımda Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Dönem Başkanlığını biz devraldık. İşin içerisine girdiğimiz zaman, Kırıkkale, beş il içerisinde, Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan en az destek gören bir ildi. Biz bunu onur ve gurur meselesi yaptık. Daha sonra bizler Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan da destek alarak Kırıkkale de çok güzel çalışmalar yaptık. Geldiğimiz nokta itibariyle, Kırıkkale olarak on üç milyon Türk Lirasına yakın desteği Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan aldık. 2013 Mali Destek Projeleriyle iki milyon yedi yüz bin liralık dokuz proje destek alarak, biz bu beş il içerisinde ikinci sıraya çıktık. Kalkınma Bakanlığımızın destekleri ile Kırıkkale Üniversitemizde çok güzel bir laboratuar meydana geldi. Ahiler Kalkınma Ajansı’nın desteği ile bu laboratuarlar çok daha iyi bir noktaya geldi. Altyapının olması bizleri başarıya ulaştırdı. Bugün inşallah laboratuarımızın biyouyumluluk kısmını hizmete açıyoruz. Yakında da çevre ve yakıt laboratuar kısmını hizmete açacağız. Böyle güzel sonuçlar alınca insan mutlu oluyor. Tabi işin akreditasyon yönü çok önemli. Bu laboratuar sadece ilimiz için değil, bölgemiz ve ülkemiz içinde çok önemli bir akrediteye dönüşecek. Ben bu projede emeği geçen ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, Kırıkkale Valisi ve AHİKA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız tarafından Biyouyumluluk Çevre ve yakıt Analizi Laboratuarları’nın açılışı gerçekleştirildi.

Daha sonra, protokol üyeleri ve davetliler laboratuarları gezerek yetkililerden bilgi aldılar.