“Alkol yasağı” olarak kamuoyu tarafından adlandırılan ve bazı alkol düzenlemeleri içeren içki yasağı için geri sayım bitiyor. Alkol markaları ve alkol satan yerler için düzenlemeye geçişten önce birkaç ay verilen sürenin sonuna gelindi.

 

Alkollü içkiler ile ilgili bu yasak, market, büfe, bakkal ve bayileri içeriyor. İçki yasağı başlangıcı olarak belirlenen tarih 9 Eylül 2013. Söz konusu günden itibaren gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında perakende olarak alkollü içkiler satışı yapılamayacak.

 

İçki yasağı kapsamında uygulanacak olan düzenlemeler ise şöyle:

 

Alkollü içkiler 9 Eylül tarihinden sonra market, büfe, bakkal ve bayilerde akşam 22.00 sabah 06.00 arası satılamayacak ve vitrinlerde teşhir edilemeyecek.

 

Barlarda alkol satışı, lokanta, restoran, gece kulübü ve benzeri yerlerde satışta saat sınırlaması olmayacak, ancak dışarıda tüketilmek üzere satış yasak olacak.

 

Alkol satan yerler ile eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe olacak ancak bu koşul, turizm belgeli yerler için geçersiz olacak.

 

Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yasaklanacak, özendirici, teşvik edici kampanya ve promosyonlar yapılamayacak.

 

İçki ambalajları üzerinde yazılı uyarı ibareleri olacak.

 

Alkollü araç kullanmak ile ilgili olarak 1.00 promil üzerindekilere 2 yıla kadar hapis verilecek.

 

Alkolmetreye üflemeyenler de 2 bin TL ceza alacak ve ehliyetlere 2 el konulacak.