Çiftçi, anız yakarak toprağı daha kolay ve ucuz bir maliyetle sürülecek hale getiriyor. Yani üretici, üreteceği mahsule yapacağı masrafı ve alacağı geliri düşünüyor.  Gelirin artması için de masrafı kısmaya çalışıyor. Bu yüzden de, toprağa ve çevreye zarar verdiğini bile bile anız yakıyor. Bu nedenle de anız yakılması önlenemiyor.

Anız yakılmasının çarpıcı gerçeği bu değil mi? Parasal cezaların ve hapis cezalarının anız yakmaya pek fazla caydırıcı olmadığı da bir gerçek.

Oysa anız yakılmasının; toprakta yaşayan  organizmaları, çeşitli canlıları yok ettiğini, toprağı çoraklaştırdığını, tuzlanmayı ve erozyonu hızlandırdığını bilmeyen çiftçinin olduğunu sanmıyorum. Toprakla haşır neşir olan  ekip biçenler bunu çok iyi bilirler..

Anız yakmanın çevreye nasıl zarar verdiğini, orman yangınlarına sebebiyet vererek ciğerlerimizi yaktığını da  bilirler. İnsanların sağlığını tehdit ettiğini, kenti kirlettiğini bilmeyen mi var? Sanmıyorum.

Peki, bile bile lades niye?

Çünkü, çiftçilerin çoğu  tarladan elde ettiği gelirle zar zor geçimini sağlıyor. Hatta çoğu üretici de borçlanıyor. Durumu iyi olan ve büyük çiftçiler bunun dışında.  Ama, maliyeti azaltmak isteyenler, durumu ne kadar iyi olsa da anız yakıyor.

Anız yakma konusunda  ilgili kuruluşların yanı sıra, Valilikte yapılan toplantıda da bu konu ele alındı. Gerçekten önemli bir konu. Anız yakılması, hem toprağın ömrünü azaltıyor, hem verimi düşürüyor hem de çevreyi ve toprağı kirletiyor. Anız yakılması sırasında toprak altında ve üstünde yaşayan onca hayvan da yanıp kül oluyor. Bu da tabiattaki dengenin bozulmasına yol açıyor.

Nevşehir İl Tarım Hayvancılık Müdürü Sayın Okan Yılmaz FİB Haber Merkezimize yaptığı açıklamasında, anız yakılması üzerinde hassasiyetle durdu ve anız yakanların da, anız yakılmasını görenlerin de, Türk tarımının darbe yememesi konusunda oldukça hassas davranmaları gerektiği uyarısında bulundu. Sayın Yılmaz,anız yakılmasının toprağa ve çevreye en büyük kötülük olduğunun altını çizerek, anız yakılmasının önüne geçilmesi konusunda ne gerekiyorsa yapılmasını da istedi ve bunların derhal hayata geçirilmesi konusunda direktifler verdi.

Anız yakılması konusu gerçekten önemli..  Polisiye ve para cezaları bir nebze caydırıcı olabilir ama tarlasını ikinci bir ürün ekmeye hazırlamak zorunda olan çiftçinin, anız yakmadan bunu yapacak ekonomik gücü yoksa, verilecek cezaları bildiği halde bu yola başvuracaktır. Nitekim de öyle oluyor.

Ne yapmak gerekiyor?  

Anız yakılmasının  toprağı ve çevreyi nasıl kirlettiği örneklerle çiftçilere anlatılmalı. Ama, köy köy gezilerek  anız yakılmasının zararları anlatılmalı ve çiftçinin  bu konuda ne istedikleri rapor edilmeli ve ortak bir yol bulunmalı dedi.